Пенсионерите в Сърбия на протест за увеличение на пенсиите

Пенсионерите в Сърбия на протест за увеличение на пенсиите
A A+ A++ A

Стотици сръбски пенсионери протестираха в Белград срещи налаганите от правителството строги мерки за икономии, които са част от споразумение с Международния валутен фонд, който отпусна заем на Сърбия в размер на 1,2 милиарда евро, съобщава Ройтерс, цитиран от news.bg 

Скандирайки "крадци" и носейки лозунги като "ние сме гладни", пенсионерите поискаха от правителството и Конституционния съд да отменят наложените още през 2014 г. строги икономии и да възстановят изгубените пенсии.

През февруари 2015 г. тогавашният премиер Александър Вучич подписа тригодишен договор с МВФ за отпускане на тригодишен заем, а Белград се ангажира да намали дълга си и бюджетния си дефицит.

В края на 2014 г. Белград намали заплатите в обществени сектор и пенсиите между 5 и 25%.

"Около 700 000 души изгубиха ¼ от месечните си доходи...плащаме за този пенсионен фонд 45 г., надявайки се на стабилни старини", каза 80-годишният Милорад Павичич.

Около 1,7 милиона от 7 милиона граждани са пенсионери. Правителството отделя 13% от БВП за пенсии, показват данни на Световната банка. Средната пенсия в Сърбия е около 190 евро - една от най-ниските в Източна Европа.

По-рано този месец правителството обяви ще увеличи заплатите на лекарите, учителите и военнослужещите с 10% и пенсиите с 5% от януари следващата година.

Пенсионерите са получили еднократна помощ до 59,38 долара през 2017 г. Но според тях мерките дори не са задоволителни.

Правителството трябва да обсъди вдигането на заплатите и пенсиите с мисията на МВФ, която ще направи финален преглед на споразумението този и през следващия месец.

#Белград #крадци #лозунги #пенсии #Александър Вучич #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"