Млечните продукти са поскъпнали с 10% спрямо миналата година

Млечните продукти са поскъпнали с 10% спрямо миналата година
A A+ A++ A

Цената на маслото се покачи значително. Нагоре тръгнаха и цените на сиренето и кашкавала. Според експерти има дефицит на мляко и по тази причина млечните продукти поскъпват. Темата коментираха в "Денят започва" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, и доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. 

През последната седмица достигнахме 50% разлика увеличения спрямо миналата година. Имаме едни 12-13% стотинки нагоре. След това имахме едно връщане 2-3 стотинки надолу. В момента имаме нива от 2,14 за 125 гр. пакетче, каза Владимир Иванов.

При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко - 3 до 5% имаме изменения. При по-хубавите марки кашкавали и сирена имаме може би едно задържане на цените, но е много по-различни в сравнение с цените на маслото, продължи той.

Млякото е суровина. Няколко алтернативи има за преработката ма млякото. Едното е да направят масло със сухи млека и с другите обезмаслени масла - кисели и пресни млека, другото е да направят сирена, каза Божидар Иванов.

Млечни продукти домашно производство - каква е реалната им стойност

Много от жителите на благоевградското село Церово правят домашно сирене, масло и извара. По-малко са къщите, в които се приготвя кашкавал, защото там количествата необходимо мляко са по-големи. Местните казват, че приготовленията обикновено са дълги, но продуктите са винаги вкусни и много качествени.

В благоевградското село Церово във всяка къща се прави домашно сирене. Местните сами си приготвят вкусен кашкавал, а често избиват и извара. Предпочитат домашно-приготвените продукти, защото хем са им по-вкусни, хем знаят от какво са направени. Соня Димитрова от години яде само собствени млечни продукти. И е много доволна.

Соня Димитрова: Защото си е чисто натурално, само млеко. И вода за да измием после маслото, за да измием после бутимото, само вода,. Никакви съставки.

Трудът обаче е тежък. Изварата, кашкавалът и маслото стават бавно, а се искат и много знания, за да не се окажат накрая усилията напразни. Когато на някой от семейството на Соня му се прияде масло например, за магазина никой не се сеща. Маслото се приготвя вкъщи. Да, не става веднага, но пък чакането си заслужава.

Соня: Един ден примерно сутрин и вечер като издоиме, квасиме, 2 тенджерета, на другия ден и 2-3 дни. След три дни избиваме, , после това става за половин час маслото, изварата за 24 часа. Като снощи съм я заложила да се изцеди и до довечера вече е готова.

Приготвянето на масло си е цяла наука. Първо се подквасва домашно кисело мляко. В него се изсипва прясно мляко.

Соня: И като се избие, след половин час най-много почва да се отделя малкото по това, това се казва чорилка, И слагаме студена вода, събира се маслото, и го изсипваме в голям съд, и го събираме с дървена лъжица се събира маслото, за да не се полепва. Пресечка За това три по три девет, 12 литра, аз слагам три кофи по три литра, кисело млеко и една кофа от три литра слагам пресно млеко, сварено пресно млеко, изстудено, не да е топло, врело и веднага да се сложи. ... пресечка.... Еми около половин килограм масло може да се изкара от 12 литра, а изварата вече около килограм.

За килограм домашно сирене в Церово изразходват по 8 литра мляко. За кашкавал – около 11. Не е малко, но пък си заслужава, категорични са в малкото селце. Маслото, което Соня приготвя, винаги става бяло на цвят.

Соня: Понеже е от кози, и от овцете е бяло, от кравите е жълто. Тоя занаят си е стар, от баби, от майки, от бащи и прабаби, открай време си е тоя занаят, свекър, свекърва.... това си е като един вид препитание за хората, старите хора млеко им дай извара им дай....

От продуктите си в Церово обаче не продават, почти никой не прави количества за търговия. Случва се единствено да подаряват по някое кило кашкавал и масло на близки и роднини.

 

 
 
 
 
 
 
 



  

#масло #мляко #Владимир Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори