217204 статии       |       475 интервюта       |       1540 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85845| EUR 1.95583| GBP 2.28024|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

ООН: Природните бедствията оставят без подслон 14 млн. души годишно

13 октомври 2017, петък / 13:12; Коментари: 0
Send to Kindle
ООН: Природните бедствията оставят без подслон 14 млн. души годишно

Средно около 14 милиона души годишно остават без дом по света в резултат на внезапни природни бедствия като наводнения и бури. Това показват нови данни на ООН, цитирани от NOVA. 

Рискът от разселване може да нарасне, тъй като населението се увеличава, а последиците от климатичните изменения стават все по-тежки, съобщи Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия и базираният в Женева Център за наблюдение на вътрешното разселване в доклад, публикуван в Международния ден за намаляване на опасността от бедствия.

Земетресения, цунами, наводнения и тропически циклони са основните бедствия, които принуждават големи групи хора да напускат домовете си. Особено тежки са пораженията за страните в Азия, където живеят 60 процента от световното население. Осем от десетте страни с най-висок процент принудително преселили се хора и хора, изгубили дома си, се намират в Южна и Югоизточна Азия. Сред тях са Индия, където средно 2,3 милиона души годишно са принудени да напуснат дома си, и Китай, където броят на принудително преселилите се е средно 1,3 милиона годишно. Този брой не включва евакуираните заради заплаха или преселилите се поради суша или повишаване на морското равнище.

Русия и САЩ също са сред държавите, където бедствия могат да станат причина голям брой да останат без подслон, ако не се постигне значителен напредък в управляването на риска от бедствия, посочва докладът.

Данните подчертават предизвикателството да намалим броя на засегнатите от бедствия, заяви специалният представител на ООН за намаляване на риска от бедствия Робърт Гласър.

Бежанците и хората, принудени да напуснат дома в страните си, вече са рекордно много, каза директорката на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване Александра Билак. Новият модел е насочен към прогнозиране на риска от преселване в резултат на бедствие, което е неотложен световен приоритет, добави тя.

Предвижда се също да се оказва помощ на урбанистите в изложените на висок риск от бедствия по-малки и големи градове да вземат предвид безопасността и устойчивостта на застроените райони и заплахите за милионите техни жители. 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: