България е на кръстопът между две ХИВ епидемии

България е на кръстопът между две ХИВ епидемии
A A+ A++ A

България е на кръстопът между две ХИВ епидемии - тази сред мъжете в Централна и Западна Европа, които правят секс с други мъже, и тази сред инжекционно употребяващите наркотици в Източна Европа и Централна Азия. Въпреки че сме страна с ниско разпространение на ХИВ, трябва да имаме предвид, че националната програма за превенция от коварния вирус приключи, и ако не се предприемат мерки подобен тип програми да продължат, можем да очакваме завишаване на серопозитивните лица. 

Заключението е от семинар по проект за борба с ХИВ и туберкулоза, информираха Дарик организаторите му.
 
Има данни за концентрирана епидемия от ХИВ сред някои конкретни уязвими групи у нас, информира Дарик Анна Любенова, главен секретар на фондация "Инициатива за здраве", която е организатор на семинара.
 
"Това са мъжете, правещи секс с мъже, и инжекционно употребяващите наркотици. Последните са специфични групи, които трябва да бъдат достигани със специализирани услуги, които до момента се предоставяха от неправителствени организации. Към момента се търсят възможности за финансиране, за да бъдат продължени"..
 
Като динамика на разпространението на ХИВ и засегнатост на уязвимите групи България не прави изключение спрямо развитите държави, посочи Любенова.

#България #вирус #борба #туберкулоза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »