Сагата "Eмко" претърпя пълен обрат

Сагата  "Eмко" претърпя пълен обрат
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

След нареждане на премиера Бойко Борисов оръжейният завод "Емко" ще възстанови договорите си с държавната търговска фирма "Кинтекс". Това стана ясно на пресконференция в Министерския съвет в късния следобяд вчера. Става дума за три договора за износ на спецпродукция за Индия, които бяха пренасочени от министъра на икономиката Емил Караниколов към държавния ВМЗ - Сопот. В замяна работниците от "Емко" спират протестите си, информира в."Сега".

Според премиера от цялата операция държавата ще получи 6 млн. лв. повече печалба. Какви отстъпки са направили двете страни не беше обяснено. До последно Емил Караниколов твърдеше, че държавата не се меси на "Кинтекс" и дружеството само избира с кого да работи.

"Жалко, че в последния момент се обърнахме към премиера", заяви собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев. "Изчистиха се много неясноти и сме уверен, че такова нещо повече няма да се случи с никого в бранша", каза собственикът на "Емко". "В рамките на два дни, след намесата на премиера, бяха постигнати решения. Насроченият за утре протест пред Министерския съвет е отменен. Няма да се състоят и празничните танци, които работниците искаха да правят", каза още Гебрев.

В понеделник работниците от "Емко" излязоха на поредния си протест пред Министерския съвет, въпреки че търговският лиценз на завода бе върнат в края на миналата седмица. Недоволството ми бе провокирано от това, че договорите им с "Кинтекс" са били възложени за изпълнение от държавния ВМЗ-Сопот. "Дали са на държавна работа, дали са на частна, са ми еднакво мили", коментира Бойко Борисов. Според него за така създалата се ситуация вина имат всички страни. "Видях грешка и при г-н Гебрев, и в "Кинтекс", и в Министерството на икономиката. И когато под прозорците ти дудукат, тези грешки се мултиплицират", заяви той.

Атаката срещу частното оръжейно дружество започна преди около три месеца, след като стана ясно, че е на път да придобие "Дунарит" - част от империята на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. За русенския завод кандидат бе и офшорна фирма, свързвана с депутата Делян Пеевски. Вчера никой не коментира как ще се развие битката за собствеността на "Дунарит".

#ЕМКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »