210060 статии       |       439 интервюта       |       1531 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72396| EUR 1.95583| GBP 2.35166|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Европейската прокуратура ще разследва измамите с еврофондовете

5 октомври 2017, четвъртък / 14:38; Коментари: 0
Send to Kindle
Европейската прокуратура ще разследва измамите с еврофондовете

Европейският парламент дава зелена светлина за Европейската прокуратура, която ще разследва измамите с европейските фондове. Тя ще бъде натоварена с повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на ЕС, информира NOVA. 

Всяка година Европейският съюз губи около 600 милиона евро заради злоупотреби с европейски фондове. Тези престъпления обаче не се разследваха добре заради липса на хармонизиране на дефинициите за измама и сътрудничеството между отделни страни. 

 Понастоящем само националните власти могат да разследват и повдигат обвинения за измами, свързани с европейски средства. Такива са, например, умишлените злоупотреби със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС. Тяхната юрисдикция обаче се разпростира само в рамките на националните граници. 
 
Европейската прокуратура ще позволи бърз обмен на информация, координирани полицейски разследвания, бързо замразяване и конфискуване на активи, както и арестуване на заподозрени зад граница. Тя ще сътрудничи тясно с Агенцията за криминално правосъдие на ЕС "Евроджъст" и офиса за борба с измамите ОЛАФ, за да осигурят по-успешното преследване и възстановяване на средствата, загубени от измами. 

След като парламентът даде своето съгласие, Съветът официално може официално да приеме регламента относно Европейската прокуратура. Очаква се тя да започне работа през 2020 г. или 2021 г. 
 
Европейската прокуратура ще бъде създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите държави членки могат да се присъединят по всяко време. 
 
Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят ежедневните криминални разследвания, извършвани от делегирани прокурори в държавите членки. 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: