Тайната на кофеиновата зависимост

Тайната на кофеиновата зависимост
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Легендата разказва, че етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато кози им започнали да стават по-скокливи от обикновено и да танцуват, след като са яли кафеинови зърна.

Най-силно концентрирани на кофеин са - кафето, чаените листа, какаото, колата и енергийните напитки.

Вижте няколко любопитни факти за кофеина:

Кафето е втората най-търгувана стока в света, пслед петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности. Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция - умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и невъзможност за концентрация

Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка.

Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започне да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.

Кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се намести в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият допълнителен аденозин, който плува свободно около мозъка, стимулира надбъбречната жлеза да сикретира друг стимулант – адреналин.

Положителни свойства на кофеина

Подобрява бдителността, концентрацията, енергията, избистря съзнанието и чувството за социалност.
При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин.
Редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. Необходим е все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект.

#кафе #зависимост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"