Корнелия Нинова да се извини на съдия, иска Съюзът на съдиите

Корнелия Нинова да се извини на съдия, иска Съюзът на съдиите
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Съюзът на съдиите в България чрез отворено писмо поиска от лидера на БСП Корнелия Нинова да се извини на съдията по делото срещу шведа Ралф Сундберг, който ритна в главата камериерка в Слънчев бряг.

Чужденецът беше освободен от наказателна отговорност и му бе наложена глоба от 4500 лева. Той ще заплати и разноските по делото, които са около 600 лева.

Корнелия Нинова коментира в социалните мрежи, че иска да разбере името на съдията "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв". "Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта", допълва Нинова и казва, че няма да се съобразява с правилото политиците да не коментират съдебни решения. 

В позицията си по темата, ССБ обясняват, че съдията по делото е приложил закона. "И прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а от Наказателния кодекс", се казва в позицията на Съюза на съдиите. 

От ССБ допълват, че съдът прилага законите, а не ги приема, което е работа на законодателния орган - парламентът. "Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!", питат от магистратската организация.

#Съюз на съдиите #БСП #Корнелия Нинова #Ралф Сундберг #наказателна отговорност #глоба #ССБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »