5 години затвор за първата жена премиер на Тайланд

5 години затвор за първата жена премиер на Тайланд
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Върховният съд на Тайланд призна за виновна бившата министър-председателка на Тайланд Инглук Шинаватра (2011-2014) в небрежност при изпълнението на държавна програма за изкупуване на ориз от производители и я осъди на пет години затвор. Това съобщи вестник "Нейшън, предаде ТАСС. Бившият премиер е съдена задочно.

Решението по делото й трябваше да бъде произнесено на 25 август, но ден преди това тя напусна страната. Предполага се, че тя се укрива в Обединените арабски емирства.

Първата жена премиер в историята на Тайланд бе обвинена в небрежност при изпълнение на държавна програма за изкупуване на ориз от селяните. Обвинението твърди, че на хазната са нанесени щети в размер на 518 милиарда бата (14,8 милиарда долара), тъй като правителството е изкупувало ориза по цени, които били доста над пазарните, а държавните складове се оказали запълнени. Освен това реализацията на програмата била съпътствана от корупция и мошеничество. Шинаватра неведнъж е казвала, че се смята за невинна, а делото е политически мотивирано.

Правителството й бе свалена с военен преврат през май 2014 г. Няколко седмици преди това тя бе отстранена от поста от Върховния съд за "неправомерно кадрово решение". Брат й, Таксин Шинаватра, смятан и до ден днешен за един от най-влиятелните политици, също бе министър-председател (от 2001 до 2006) и бе отстранен от военните. В Тайланд той бе осъден задочно на две години затвор заради сделка с недвижими имоти и от няколко години се укрива в чужбина. 

#Тайланд #Върховен съд #държавна програма #затвор #Обединени Арабски Емирства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"