Хеликоптерите излели на Витоша 858 тона вода при 343 курса

Хеликоптерите излели на Витоша 858 тона вода при 343 курса
Ми-17 е мощен вертолет и три тона не е непостижим товар за него. Опасността е да не се получи ефект на махалото, тъй като „бамби бакета" (кофата с водата) виси на 15-метрово въже, разказа бригаден генерал Златко Златев. Снимка: МО
A A+ A++ A

Двата хеликоптера, които участваха в потушаването на пожара в местността „Бистришко бранище" на Витоша, са извършили 343 курса и са излели 858 тона вода от Панчаревското езеро върху пламъците, съобщи бригаден генерал Златко Златев.

„Едни от хората, които имат най-голяма заслуга за гасенето на пожара на Витоша, са екипажите на двата хеликоптера на ВВС," увери командирът.

„Ми-17 е мощен вертолет и три тона не е непостижим товар за него. Опасността е да не се получи ефект на махалото, тъй като „бамби бакета" (кофата с водата) виси на 15-метрово въже," разказа Златко Златев пред авиационното списание „Аеро".

Той поясни, че на първо място не трябва да се превишава максималното полетно тегло на съответната височина и температура. Преценката за това е особено трудна, предвид сутрешните температури от около 18 градуса и дневните до 35 градуса.

„Това води до промяна в полезния товар от порядъка на няколкостотин килограма. Това влияе на зарядката с керосин, но ние сме близо до летището и това не ни притеснява. Гледаме да не променяме водата, която носим на всеки заход, а тя е три тона," обясни още как действат екипажите на хеликоптерите Златко Златев.

Другата опасност за екипажите на хеликоптерите е да се снижат прекалено ниско и да не влезе дим в кабините.

„Дърветата в района са високи по 40-50 метра, а товара виси на въжето от 15 метра. Така хем трябва да сме ниско, за да има ефект от водата, хем трябва да сме високо, за да имаме запас от височина при маневрирането," допълни генералът, който уточни, че обикновено пилотите летят на около 80 метра от терена.

Последната от мерките за безопасност е да не се допуска слизане под минималната разрешена скорост от 60 – 80 km/h, при която е гарантирана възможност за маневриране.

В гасенето се включи и трети хеликоптер - на частна фирма. И трите хеликоптера са продължили да обливат по периферията на огъня, разгорял се отново днес около 15:00 часа заради силния вятър и високите температури, съобщиха от МВР.

В борбата с огъня в петък са участвали 360 пожарникари, горски работници, военнослужещи и доброволци. Благодарение на бързата им реакция и екипна работа критичният момент е бил преодолян.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище #Златко Златев #ВВС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници