По-малко разходите за отбрана в Русия

По-малко разходите за отбрана в Русия
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Русия информира ООН за военни разходи в размер на 2 трилиона рубли през 2016 г., пише в. "РБК", за който цифрата изглежда "скромна". Според цитиран в материала икономист това са само 42 на сто от сумата, подлежаща на деклариране по стандартите на ООН, информира БНТ.

Москва заявява разходи, намалени с 29 на сто спрямо миналата година. Наред с данните от федералния бюджет тази отчетност, разкривана от Русия пред управлението на ООН по разоръжаването (UNODA), е сред алтернативните източници на сведения за средствата, харчени за отбрана на страната.

Миналата година Русия съобщи пред света, че през 2015 г. военните й разходи са достигнали 2,9 трилиона рубли, което в общи линии съвпадаше с данните от бюджета. Този път обаче оценката, изпратена в ООН, се разминава с бюджетните разходи за отбрана и разликата е 83 на сто - 1,7 трилиона рубли.

Експертът по военна икономика Василий Зацепин изчислява, че според стандартите на ООН общите военни разходи от бюджета на Русия през 2016 г. са достигнали 4,93 трилиона рубли, или 5,7 на сто от БВП на федерацията. Тук спадат и косвените военни разходи като тези за медицинско обслужване и комунални услуги за военни организации.

Съответно данните, представени от Русия в UNODA, изглежда съдържат над двойно по-ниски стойности от онези, които трябва да се представят по стандартите на ООН.

Запознат източник обяснява разликата с наличието на поверителна част във федералния бюджет на Русия. По данни на неправителствения институт "Гайдар" през 2016 г. секретните разходи от бюджета са достигнали "постсъветски максимум" от 21,7 на сто.

Трудно е да се правят категорични изводи за военните разходи на Русия - бюджетният раздел за национална отбрана е секретен почти изцяло, казва икономистът Владимир Климанов от Института за обществени науки към Руската академия за народно стопанство и държавна служба.

Обаче става ясно, че разходите за личния състав на въоръжените сили и военизираните структури са нараснали над два пъти - до 1,2 трилиона рубли, а разходите за покупки и строителство (държавната поръчка за отбрана) са намалели четворно.

Тези пера са "скачени съдове", смята аналитикът Андрей Чернявски - руските власти просто се налага да преразпределят средствата при сегашния твърд бюджет.

 

#Русия #отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"