Почитаме Св. Александър

Почитаме Св. Александър
Източник: православието.ком
A A+ A++ A

На 30 август православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър, информира НОВА.

Той живял в царуването на Константин Велики. Бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Св. Александър починал на 98-годишна възраст през 340 година. На днешния ден се почита паметта също и на константинополските патриарси Йоан и Павел.

Имен ден празнуват Алеко, Александър, Александра, Александрина.

На този ден патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" чества един от своите храмови празници - Пренасяне честните мощи на Св. Александър Невски. Св. благоверен княз Александър Невски е един от най-благочестивите и ревностни руски държавници, живял през XIII век и неимоверно потрудил се за утвърждаването на светото Православие сред руския народ, въпреки многобройните татарски нашествия и завладявания, които земите между Новгородското княжество, Азовско и Черно море преживявали в онова време.

На 23 ноември църквата чества паметта на Св. Александър Невски, а на 30 август - събитията, свързани с решението на император Петър Велики мощите на светеца да бъдат тържествено пренесени от храм "Рождество Богородично" - гр. Владимир, където почивали, в новооснования Санкт Петербург. Светите мощи били положени в построената в негова чест Александро-Невска лавра, където почиват и до днес.

 

#св. Александър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »