Квартали под вода в Хюстън след урагана Харви

Квартали  под вода в Хюстън след урагана Харви
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Тропическата буря Харви се очаква да донесе още дъжд на парализирания от наводнения Хюстън, четвъртия по население град в Съединените щати, предаде Ройтерс. Харви достигна сушата късно в петък и досега отне живота на поне двама души. Това е най-силният ураган, преминал през Тексас за повече от 50 години, информира ДАРИК.

Харви бушува основно в района на тексаския бряг на Мексиканския залив, където според прогнози ще остане още няколко дни и за седмица ще донесе толкова дъжд, колкото обикновено вали за цяла година.

По нареждане на властите днес ще останат затворени училища, летища и офис сгради в Хюстън, където някои пътища се превърнаха в реки, а редица квартали на града с ниска надморска височина бяха залети от вода, стигаща до гърдите.

Над 50 000 души получиха заповед да напуснат части от окръг Форт Бенд, на 55 км югозападно от Хюстън, тъй като нивото на река Бразос ще се покачи до рекордните 18 метра, с 4,3 метра над нивото на преливане.

Общото количество валежи може да достигне 127 см в някои крайбрежни зони на Тексас до края на седмицата, колкото са средните валежи за цяла година, казват метеоролози.

Службата на шерифа на окръг Харис е спасила с моторни лодки и джипове над 2000 души вчера в района на Хюстън. Още стотици бяха спасени от американската брегова охрана и хюстънската полиция. Американският президент Доналд Тръмп планира да отиде утре в Тексас, за да види щетите от бурята, каза вчера говорителка на Белия дом.

Това е първото голямо природно бедствие, пред което е изправен Тръмп, откакто встъпи в длъжност през януари. Той обяви в петък бедствено положение, което даде възможност за отпускане на федерални средства за справяне с щетите от стихията.

Губернаторът на Тексас Грег Абът каза вчера, че в 54 окръга е обявено бедствено положение и че планира да изпрати още 1000 души от Националната гвардия да помагат за справяне с щетите от наводненията.

 

ht

#Хюстън #Харви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »