Проверяват птицеферми за токсичен фипронил

Проверяват птицеферми за токсичен фипронил
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

БАБХ проверява птицеферми за употреба на фипронил. Агенцията по храните предприе превантивни мерки, след като Министерството на земеделието и храните, информира НОВА.

Фипронилът се използва във ветеринарната медицина и не е разрешен за употреба при продуктивни животни, включително и кокошки носачки.

Контролните органи ще проверяват всички птицеферми за кокошки носачки в страната за забраненото вещество. Ще се правят и лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени и потребителите, и производителите.

До момента е установено, че 500 килограма яйчен прах с фипронил са били доставени в у нас. Идентифицирани са фирмите, на които е бил доставен. Издадена е възбрана за почти 64 килограма яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчният жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза.

На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на производството и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички количества, разпространени в търговската мрежа, са изтеглени.

 

#птицеферми #фипронил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"