Археолози направиха откритие във Франция

Археолози направиха откритие във Франция
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Археолози откриха "малък Помпей" в Югоизточна Франция. Става въпрос за изключителен археологически обект, за "малък Помпей" на брега на река Рона в Югоизточна Франция, заявиха археолози след откриването на руини от луксозен дом и площад, съобщи Франс прес, цитирани от ДАРИК.
 
"Вероятно това са най-впечатляващите разкопки, свързани с древноримската епоха, през последните 40-50 години", поясни ръководителят на екипа Бенжамен Клеман.

Открити са руини от цяло предградие на Виен през древноримската епоха, като се има предвид, че градът се простирал на левия и десния бряг на Рона.
 
Обектът е впечатляващ, тъй като площта му е близо 7000 кв.м и е в градска среда, а това е голяма рядкост, и освен това се отличава с разнообразието на откритите в пределите му находки, които са съхранени в много добро състояние.

"Вследствие на няколко последователни пожара местните жители побягнали и районът се превърнал в малък Помпей", поясни Клеман. Срутили се първият етаж, покривът и терасата на луксозен дом с градина, който датира от втората половина на 1-ви век и е кръстен Къщата на вакханалиите, тъй като на мозайка са изобразени вакханки и сатири, които са обградили бога Бакхус. Срутените етажи са съхранени, мебелите са изоставени на място.

Археолозите са на мнение, че домът с неговите балюстради, мозайки и мраморни плочи е принадлежал на търговец от Изтока.
 
"Ще можем да направим възстановка на дома от основите до покрива му, както в Помпей и Херкулан", увери Клеман.

 
 
 

#Франция #Помпей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »