Кръв от червей с невероятна способност

Кръв от червей с невероятна способност
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Вече стотици години единствената употреба на този червей – тъмнорозов, мазен и негоден за ядене, е да се сложи на кукичката на въдицата./БГНЕС/

Но статусът на това безгръбначно е на път да се промени.

Неговата кръв, според френски изследователи, има невероятната способност да се зарежда с кислород.

Използването на тази кръв в медицината може да преобрази цялата наука като осигури заместител на кръвта, който може да спасява човешки живот, да ускорява възстановяването след хирургическа намеса и да помага на пациенти с трансплантирани органи.

„Хемоглобинът на червея може да пренася 40 пъти повече кислород от белите дробове до тъканите, отколкото човешкия хемоглобин”, казва Грегъри Реймънд – биолог от Aquastream – рибовъден комплекс на крайбрежието на френската област Бретан.

Предимство е и това, че тази кръв е съвместима с всички кръвни групи при човека. От 2015 Екипът на Реймънд работи съвместно с биотехнологичната фирма Hemarina в опит да осигури надеждно средство за производство на червеи. Aquastream осигурява вече по 1,3 млн. червеи годишно, като всеки от тях съдържа мъничко количество от ценния хемоглобин.

„Започнахме практически от нула. Тъй като червеят досега не е бил изучаван, всички параметри трябваше да бъдат уточнени изцяло – от храненето до температурата на водата”, казва изследователката Гуен Еро.

Медицинският интерес към червея с латинско название Arenicola marina датира от 2003, когато епидемията от болестта луда крава в Европа и епидемията от разпространение на ХИВ по света започна да се отразява на снабдяването с кръв.

Проблем се оказва това, че животинският хемоглобин като заместител на човешкия, може да предизвика алергична реакция и потенциално да увреди бъбреците.

Хемоглобинът на червеите обаче, са разтваря в кръвта и не се съдържа в червените кръвни телца, както е при човека. С други думи – кръвната група не е от значение, а структурата е почти като при човека.

През 2006 възможностите на хемоглобина от червеи бяха потвърдени на базата на голямо проучване. Учени в Роскоф извлякоха и пречистиха хемоглобин от червени, уловени в околността и ги тестваха върху лабораторни мишки.

Гризачите се повлияха много добре и нямаше никакви следи от имунна реакция, свързана с другите животински заместители.

Ако се докаже, че е безопасна за хората, богатата на кислород кръв от червеи може да се справя със септичен шок – срив на кръвното налягане, което може да предизвика отказ на множество органи, и да помага за по-дългото съхраняване на органи за трансплантация. Клиничните изпитания на кръвния продукт започнаха през 2015.

През последните 10 години хемоглобин от червени беше използван при 10 бъбречни трансплантации в болница в западния френски град Брест, а в момента 60 пациенти участват в изпитания на кръвния продукт в цяла Франция.

Свойствата на хемоглобина от червеи са свързани с това, че безгръбначното е в състояние да оцелява при екстремни условия – заровено в пясъка там, докъдето стига приливът.

Червеят достига дължина от 25 см. и има няколко външни хриле по тялото си.

При силен прилив, потопени във водата, червеите натрупват запас от кислород, който по удивителен начин им помага да оцелеят в продължение на 8 часа до отлива.

Всеки, който се е разхождал по пясъчен плаж, е виждал малките следи от червеите, които те оставят докато излизат от убежищата си на 10 см. под повърхността.

Досега обаче, те не са били отглеждани, а това се оказва трудно, защото прекарват живота си скрити. Aquastream трябвало да се справи и основния проблем – как да различава мъжките червеи от женските.

След 9 месеца изпитания „50 на сто от възрастните червеи оцеляха и голяма част от тях снесоха яйца”.

Ларвите са от около 1 мм., а когато станат 5 мм. ги прехвърлят в Hemarina. Възможността за използване на извънклетъчен хемоглобин, извлечен от червеи, може да помогне при присаждане на кожа, за костната регенерация и да създаде универсална кръв.

В бъдеще замразена кръв от червеи може да е ключова за осигуряване на кръв във военни зони или след бедствия.


#червей #кръв #медицина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »