Редактиране на гени

Редактиране на гени
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Технология, позволяваща да бъдат редактирани гени в човешки ембрион, за първи път е използвана в САЩ, предаде Дарик, позовавайки се на "Текнолъджи ривю".

Изследователи от Орегонския университет за здраве и наука в Портланд смятат, че са поели по нов път с оглед на големия брой използвани ембриони и демонстрирайки, че е възможно безопасно и ефикасно да се коригират дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания.

Нито един от ембрионите, използвани в изследването, не се е развивал повече от няколко дни.

Изследването включва използването на спорната технология CRISPR, която според поддръжниците ѝ открива нови възможности пред генната медицина със способността да променя гени бързо и ефикасно.

Технологията CRISPR-Cas9 действа като "молекулярна ножица", която избирателно изрязва нежелани участъци от генома и ги подменя с нови.

Подобни изследвания, с противоречиви резултати, досега са публикували китайски специалисти.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде "безотговорно" да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели - например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпросни, свързани с нейната безопасност и ефикасност, припомня агенцията.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче "смекчиха" позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони.

Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки "реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне". 

#медицина #ген #ембрион #технология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"