Делото срещу Николай Ненчев продължава

Делото срещу Николай Ненчев продължава
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Софийският градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, предаде  БГНЕС.

Делото в Софийски градски съд започна в края на февруари. По време на процеса се очаква да бъдат разпитани общо 23-ма свидетели.

На последното заседание показания като свидетел даде и сегашният президент Румен Радев, бивш командир на Военно въздушните сили. Пред журналисти той беше категоричен, че Ненчев с действията си е „приземил“ и е поставил под заплаха съществуването на българската изтребителна авиация.

Според прокуратурата, за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./.

Вместо да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания останали в сила и през следващите няколко месеца.

Освен това, според прокуратурата от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. той в нарушение на военния закон не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите изтребителната авиация на ВВС.

От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година.

Това е довело до опасност от тежки летателни инциденти, поради разтренираност, намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing, също и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. 

#съд #процес #Ненчев #авиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »