Дългът към БВП в държавите по света се увеличава в последните години

Дългът към БВП в държавите по света се увеличава в последните години
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Дългът е неизмена част от всяка работеща икономика. Правителствата вземат средства назаем, за да финансират разходи за неща, като пътища, болници и училища, както и обещания, като намаляване на данъците, предаде Profit.bg.

Съотношението дълг към БВП в държавите по света се увеличава в последните години, тъй като правителствата се възползват от рекордно ниските лихвени проценти, за да трупат евтин дълг, преди лихвите неизбежно да започнат да се вдигнат.

Вземането на средства назаем е нещо добро за една работеща икономика, но когато този процес е необуздан, може да бъде лошо нещо, особено когато икономиката тръгне надолу. Дори и изплащането на евтиния дълг може да стане невъзможно, ако една страна е взела прекалено много от него, а ръстът на икономиката започне да се забавя. Нивото на брутния държавен дълг, като процент от БВП, може да бъде индикатор за това колко способна е една страна да изплаща задълженията си, без да трупа нови. На практика, колкото по-ниско е това съотношение, толкова по-добре.

В годишния доглад „Световна книга на фактите“ на ЦРУ има и данни за съотношението дълг към БВП на държавите по света. Цифрите са представени като процент от БВП, така че ако една страна има БВП в размер на 100 млрд. долара и брутен дълг от 110 млрд. долара, то нейното съотношение на дълга към БВП е 110%. Ето и кои са 15-те държави с най-голямо съотношение дълг към БВП в света:

15. Испания— 99.6%. Испанската икономика, която стана жертва на дълговата криза в еврозоната, се бори с постоянно високата безработица — най-вече сред младото население.

14. Мозамбик — 100.3%. Мозамбик попадна в новините в последно време, след като стана ясно, че не знае какво се е случило с около 500 млн. долара от заем в размер на 2 млрд. долара, отпуснат на страната.

13. Кипър— 104.6%. Не е изненадващо, че Кипър има много натрупан дълг, тъй като страната имаше силна експозиция към Гърция по време на дълговата криза в еврозоната. Положението се влоши и след като кредитният й рейтинг бе понижен до под инвестиционна степен, което оскъпява вземането на средства назаем.

12. Белгия— 106.7%. В страната пребивават едни от най-влиятелните хора в света, като централата на ЕС е разположена в Брюксел. Белгия обаче страда от високи нива на държавен дълг, докато се бори с трудови и данъчни ограничения.

11. Барбадос— 108.9%. Този данъчен рай е най-богатата и добре развита държава в източния Карибски басейн. Перспективите за растеж на местната икономика обаче не са добри, след въвеждането на мерки за икономии в опитите за борба с ефектите от кредитната криза.

10. Гренада — 110%. Тази карибска островна нация натрупа прекалено големи задължения в последните години и в резултат на това изпадна в просрочие с някои от плащанията си.

9. Сингапур — 110.5%. В опит да се пребори с хронично високите си задължения, правителството в момента се опитва да намира нови начини да разраства икономиката и да увеличава производителността.

8. Кабо Верде — 116.8%. Малката островна държава в Атлантическия океан, в която се говори португалски език, отчита значителен ръст на задълженията си в последните години, като съотношението дълг към БВП бе на ниво от 70% през 2010 г.

7. Еритрея — 119.8%. Малката африканска държава е една от най-слабо развитите в света, а нейният БВП е малко над 2.6 млрд. долара. "Еритрея страда от хроничен фискален дефицит от засилването на несигурността в региона през 1998 г.," според Световната банка.

6. Португалия — 126.2%. Португалия приключи със своята програма за отпускане на спасителни средства през 2014 г., но все още се опитва да се възстанови от ефектите от дълговата криза в еврозоната.

5. Ямайка — 130.1%. Карибският остров е една от най-задлъжнелите държави в света, след като десетилетия наред трупа дълг. Страната често получава заеми от МВФ, за да погасява стари задължения, което усложнява проблемите й.

3. Италия — 132.5%. Италия е втората най-задлъжняла страна в еврозоната и вероятно крие най-големи икономически рискове сред групата държави, ползващи еврото. Финансовата система на страната изпитва затруднения, като наскоро две банки бяха спасени от държавата. Ако тази система се срине, нещата ще бъдат много по-лоши, отколкото в случая с Гърция.

3. Ливан — 132.5%. “Ливан се очертава като основен заподозрян за предстояща дългова криза въз основа на слабите показатели на страната, свързани с платежоспособността й. Стандартните модели за устойчивост на дълга и опита на други държави сочат за ранни признаци на дългова криза,” според Карла Слим, икономист в Standard Chartered.

2. Гърция — 181.6%. Страната продължава да изпитва затруднения след дълговата криза от 2010 г. Тя трудно плаща вноските по дълга си, след като бе спасявана неколкократно от международните кредитори и все още налага мерки за ограничения.

1. Япония— 234.7%. Страната е далеч пред другите в тази негативна класация. В последните години японската икономика се сблъсква с бързо застаряващо население и супер ниски нива на икономически растеж, вследствие на ниската производителност.

#БВП #данък #държави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »