Богатите, които няма да оставят наследството на децата си

Богатите, които няма да оставят наследството на децата си
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Повечето деца на най-богатия 1% от хората отвъд Океана вероятно един ден ще наследят състоянието на родителите си, но не всички деца на милиардери ще бъдат такива късметлии.

Много бизнес магнати, като Бил Гейтс и Уорън Бъфет, вместо това планират да дарят състояинето си за благотворителност.

Вижте седем милиардери, които няма да оставят богатството си в семейството:

Марк Закърбърг

Когато първото дете на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг Макс се роди, той и съпругата му Присила направиха интересно изявление. Те съобщиха, че не планират да й завещават милиардите си.
Вместо това двойката създаде фондацията, която се занимава с "образование, лекуване на болести, свързване на хората и изграждането на здрави общности " по света."Ще дарим приживе 99% от акциите си във Facebook, които в момента се оценяват на 45 млрд. долара, за да преследваме тази мисия," написа двойката в писмо, качено на профила на Закърбърг във Facebook.Състоянието на Закърбърг в момента се оценява на 63.5 млрд. долара.

Бил Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс ще завещаят на децата си една "миниатюрна част" от богатството си, оценявано на 89 млрд. долара, споделиха те през 2011 г. "Това ще означава, че сами ще трябва да намерят пътя си в живота," заяви Бил Гейтс.Макар че дори и малка част от състоянието на Гейтс ще нареди децата му сред най-богатите хора в света, Бил смята, че това ще ги принуди да разчитат на себе си. "Ако завещаваш на децата си огромни суми пари, не им правиш услуга," казва той. "Това изкривява всяко нещо, с което могат да се занимават."Семейство Гейтс планира да насочи по-голяма част от богатството си за благотворителност чрез тяхната фондация, която се бори с изкореняването на болести, бедността и глада по света.

Чък Фийни

На 86-годишна възраст Чък Фийни, съосновател на Duty Free Shoppers Group, технически вече не е милиардер. Това е така, защото Фийни тихомълком дари цялото си състояние за благотворителност, след като прехвърли всичко на фондацията си Atlantic Philanthropies, която основава преди три десетилетия.Фийни, чието състояние се оценяваше на 8 млрд. долара, сега разполага с едва 2 млн. долара, или по-малко от 0.001% от парите, които е дал за благотворителност, информира Business Insider. Въпреки че децата му няма да получат нищо от неговото богатство, те разбират добрата воля на баща си."Ексцентрично е, но той ни предпази от хора, които използват парите, за да се отнасят с нас различно," казва Лесли Фийни Бейли през The New York Times през 2007 г. "Това ни направи нормални хора."

Уорън Бъфет

Въпреки че милиардерът инвеститор Уорън Бъфет планира да заещае на всяко от трите си деца по 2 млрд. долара, както Washington Post писа през 2014 г., тези суми са нищожни на фона на състоянието му, което се оценява на 77 млрд. долара.В интервю за Fortune през 1986 г. Бъфет заявява, че иска да завещае на децата си "достатъчно пари, за да знаят, че могат да направят всичко, но не толкова много пари, за да знаят, че могат да не правят нищо.''Останалите средства ще отидат за филантропия.

Майкъл Блумбърг

Вместо да завещае цялото си състояние в размер на около 50 млрд. долара директно на дъщерите си, бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг планира да инвестира във филантропски организации, които ще помогнат за създаването на по-добро бъдеще за тях.

Андрю Лойд Уебър

Състоянието на Андрю Лойд Уебър, който е известен с мюзикълите си, като Фантомът от операта и Котките, се оценява на над 1 млрд. долара. Неговите пет деца обаче няма да забогатеят от успеха на баща си."Изобщо не вярвам в наследените пари," заявява Уебър пред Mirror през 2008 г. "Не подкрепям това децата изведнъж да получават огромна сума пари, защото така те няма да имат стимул да работят. Аз ще дам на моите деца старт в живота, но те в крайна сметка няма да наследят състоянието ми."Вместо това Уебър се надява спечеленото от него да бъде вложено отново в театъра и да помага на млади музиканти.

Пиер Омидяр

Когато eBay излезе на борсата през 1998 г., нейният съосновател Пиер Омидяр стана милиардер. Днес неговото състояние се оценява на 8.1 млрд. долара. Той е част от инициативата на Бъфет и Гейтс и приживе ще дари по-голяма част от състоянието си за благотворителност."Разполагаме с повече пари, отколкото нашето семейство някога ще има нужда," заявиха Омидяр и неговата съпруга. "Няма смисъл да ги задържаме, те могат да бъдат използвани днес в помощ на разрешаване на някои от световните проблеми."

#богаташи #наследство #благотворителност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"