203139 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.64896| EUR 1.95583| GBP 2.29684|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Как превърнаха посевите в енергия

5 юли 2017, сряда / 17:20; Коментари: 0
Send to Kindle
Как превърнаха посевите в енергия
Източник: pixabay

Анаеробното разграждане е процес, при който органична маса – като например хранителни отпадъци, се разгражда с помощта на микроорганизми, а като страничен продукт се отделя биогаз. А сега една ферма в Кения възнамерява да впрегне потенциала на този процес за създаване на енергия, пише CNBC в свой материал, предаде Profit.bg.

Става въпрос за Gorge Farm Energy Park, която има амбициозни планове за мащабна операция. Растенията, отглеждани във фермата, захранват инсталация за анаеробна разграждане, която един от членовете на екипа нарича “голяма механична крава“. Съоръжението се оперира от Biojoule – асоциирана фирма на компанията Tropical Power, която се занимава със строителство, инженерни услуги и доставки.

„Захранвате (инсталацията) с биомаса от едната страна, тя ви дава тор от другата, а при процеса се отделя и биогаз,“ обяснява главният инженер на проекта Кристофър Мачария за предаването на CNBC Sustainable Energy.
“След като сме получили газа, можем да го превърнем в електричество, като за целта използваме електрически генератор, работещ с газ,“ добавя Мачария. „В своята същност това е като двигател на автомобил, с тази разлика, че вместо петрол или дизел, използвате биогаз.“

Потенциалът за анаеробно разграждане изглежда значителен. „Проведени наскоро изследвания сочат, че можем да ускорим процеса на разграждане с може би до 30 пъти,“ коментира председателят на Tropical Power Майк Мейсън.
„Ако направим това, ще променим цялата връзка между селскостопанските отпадъци и енергията, и всеки фермер може да стане производител на енергия, както и на храна,“ посочва още той.

Но докато потенциалът е налице, предизвикателствата пред широкото навлизане на тази технология също не липсват. Такива например са големият размер на първоначалната инвестиция за закупуването и инсталирането на технологията, както и цените на електрическата енергия, които се поддържат изкуствено ниски чрез субсидиите за изкопаемите горива, отбелязва Андрея Роси от Food and Agriculture Organisation.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: