Прекаленото мислене ни създава проблеми

Прекаленото мислене ни създава проблеми
Източник: pixabay
A A+ A++ A

“Нищо на този свят не може да ви притесни толкова много, колкото собствените ви мисли.”

Нямате и представа колко са верни тези думи. Ние не осъзнаваме до каква степен позволяваме на собствените ни мисли да разрушават отношенията ни с другите и живота ни, пише Profit.bg.

За премислянето прекалено много на нещата няма нито диагноза, нито лек, но веднъж станете ли жертва, ще са ви необходими много усилия и воля, за да не му позволите да унищожи вашето благосъстояние, пише Танзийла Сария в Read Unwrittten. Премислянето в най-простата си форма е прекаленото размишляване по даден проблем, докато в същото време човек губи фокус от голямата картина. Накратко, то води до създаването на проблеми, който на практика не съществуват.

Ето 10 проблема, които само тези, които премислят прекалено много нещата, ще разберат:

1. Планирате повече, отколкото действате. Ние планираме много неща в главите си, но в крайна сметка изпълняваме много малко от тях. Вместо да прекарваме толкова много време в планиране, трябва да отделяме време и да изпълняваме нещата.

2. Притесненията са едновременно наш враг и най-добър приятел. Притесненията са нещо като пелена, която ни предпазва. Те ни карат да продължаваме напред и са постоянна част от нашето съзнание. Това е един от най-големите проблеми на прекаленото премисляне на нещата. Притесняваме се за проблеми, които нямат отношение и които могат или не могат да се появят в бъдеще.

3. Идеята, че може да сме щастливи, ни плаши. Ние сме свикнали толкова много да се концентрираме върху негативните неща и проблемите, че прекомерното щастие ни кара да се чувстваме неспокойни. То ни дава усещането, че нещо предстои да ни се случи или че ще прецакаме нещата по един или друг начин. Не че не искаме да сме щастливи, просто усещаме, че забравяме нещо важно, когато сме щастливи.

4. Трудно запазваме връзките си с партньорите. Имаме склонност да прогонваме партньорите си благодарение на прекомерните ни анализи. Човек трябва да е много силен, за да ни изтърпи и това е в случай, че този човек иска да бъде с нас на първо място. Част от споменатите по-горе притеснения е постоянното поставяне на нещата под съмнение и за нещастие, това съмнение са настанява и в нашите връзки.

5. В очите на другите изглеждаме като несигурни. Тъй като в главите си винаги правим от мухата слон, постоянно имаме нужда да бъдем уверявани за най-различни неща. Така в очите на другите изглеждаме несигурни и нуждаещи се, макар и да не сме.

6. Спането не е лесно, когато мислите в главата ни постоянно препускат. Времето за лягане е когато нашият мозък работи извънредно. По това време можем да седнем и да анализираме всички световни проблеми. По тази причина трудно заспиваме, което пък съсипва настроението ни на следващия ден. Ние също така премисляме прекалено много факта, че не спим, което ни вкарва в един ужасен цикъл.

7. Не спираме да повтаряме в главата си най-различни инциденти, отново и отново. Някакси имаме чувството, че колкото повече повтаряме различни инциденти в главите си, толкова по-голяма яснота ще получим по съответния въпрос. Чувстваме сякаш ще си спомним за някаква подробност, която преди това сме забравили, което пък ще ни накара да се почувстваме по-добре. За съжаление се случва точно обратното и ние пропадаме все по-дълбоко в пропастта на прекаленото премисляне на нещата. Да не започваме дори да говорим за засрамващи моменти от миналото. Можем да мислим за тях в продължение на десетилетия.

8. Губим връзка с настоящето, докато се притесняваме за миналото и за бъдещето. Толкова сме угрижени за това как да поправим нещо от миналото или как да подобрим бъдещето си, че губим връзка с настоящето. Никога не можем да се насладим на момента, защото докато излезем от нашата зона на прекалено премисляне на нещата, настоящето е изтекло през пръстите ни като пясък.

9. Никога не сме сигурни за нищо. Понякога просто знаете дали става въпрос за човек или за нещо друго. Този, който премисля прекалено много обаче, ще се накара да помисли нещо друго и ще започне да се съмнява в себе си. Дори и когато сме абсолютно сигурни за нещо, ние можем да убедим сами себе си в противното.

10. Просто не можем да оставим нещата да се случват, както са. Единственият начин човек да е щастлив е като не позволява на разума си да превзема живота му и е способен да оставя нещата да се случват така, както са. Всички правим грешки, а животът невинаги е розов и приятен. За нас обаче е много трудно да оставим нещата да се случват такаь както се случват и да приемем правилното и грешнотоь без да се опитваме да оправим ситуацията. Това, което трябва да осъзнаем, е, че трябва да направим избор и че е време да го направим веднага. Имаме само един живот и трябва да го живеем пълноценно, вместо да се притесняваме за проблеми, които може да ги има, а може и да ги няма. Така че, когато получите порив да премисляте нещата прекалено много, си напомнете, че този процес ви съсипва. Той съсипва ситуацията, извърта нещата, кара ви да се притеснявате и прави всичко много по-лошо, отколкото всъщност е. Имайте малко вяра, оттук нататък нещата единствено ще се подобряват.

#Мисъл #проблеми #загуба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »