Завод с 14 работници произвежда 500 000 тона стомана годишно

Завод с 14 работници произвежда 500 000 тона стомана годишно
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Австрийското селце Донавиц е център за претопяване на желязо от 15 век, когато от намиращите се наблизо мини е била добивана желязна руда. През вековете Донавиц се превръща в центъра за производство на стомана на империята на Хабсбургите, а в началото на 20 век. там вече се намира най-големият завод. С отварянето на новия завод за валцована стомана на Voestalpine AG през тази година, индустрията изглежда сигурна. Това, което е по-малко сигурно обаче, са работните места, пише Profit.bg.

Заводът, който се намира на два часа с кола югозападно от Виена, ще има нужда от едва 14 служители, за да произвежда 500 000 тона стоманена тел на година, спрямо 1 000 души в завод с подобен капацитет, построен през 60-те години на миналия век. В завода нагорещеният до червено метал си проправя път по дългата 700 метра производствена линия. Въпреки това подът в завода е безупречно чист, а единственият шум, който се чува, е леко бръмчене, което не би попречило дори на тих разговор, пише Bloomberg. През по-голяма част от времето там няма никой с изключение на трима техници, които се намират в контролен център високо над производствената линия и следят производството на монитори. “Трябва да забравим за производството на стомана, като за голям работодател,” казва Волфганг Едер, главен изпълнителен директор на Voestalpine през последните 13 години. “В дълогосрочен план ще изгубим по-голяма част от класическите работници в тази сфера, хората, които вършат горещата и мръсна работа в коксовите заводи или около доменните пещи. Всичко това ще бъде автоматизирано.”

Voestalpine отдавна решава, че не може да се конкурира при масовото производство на стомана с титани като ArcelorMittal, японската Nippon Steel, или южнокорейската Posco, да не говорим за китайските доменни пещи с ниски разходи. Вместо това ръководството на компанията се фокусира върху нишови продукти с висока стойност като стоманената тел, произвеждана в Донавиц, която запазва рентабилността на Voestalpine. Тази промяна обаче се отразава сериозно на броя и вида работни места, които компанията създава – все повече от тях са за техници с бели якички, като триото в Донавиц, вместо за копачите на въглища от миналото.

Тази промяна идва на фона и на промяната в политическата важност на стоманата. Франция и Великобритания обмисляха национализацията на заводи, за да не бъдат затваряни, докато Доналд Тръмп се концентрира върху стоманата като символ на щатската индустриална мощ и източник на добре платени работни места. Според хора от индустрията стоманопроизводството ще създава работни места, но не в мащабите, на които много правителства се надяват,” казва Едуин Басон, генерален директор на Световната асоциация на производителите на стомана.

През последните 20 години, броят на работочасовете, необходими за производството на един тон стомана, е намалял от 700 на 250, с навлизането на нови процеси и иновации. В периода 2008 – 2015 г., броят на заетита в областта на стоманодобива в Европа е намалял с 84 000, или около 20%, до 320 000. Според Едер от Voestalpine заетостта в сектора може да намалее с още 20% в идното десетилетие. “На индустрията ще й трябват все по-малко и по-малко неквалифицирани работници”, казва той.

Заводът в Донавиц, който се намира в тясна долина, заобиколена от зелени пасища, е в рязък контраст със средновековните църкви и замъци, построени на намиращите се наоколо скални върхове. В близост до малко поточе в долината, заводът на стойност 100 млн. евро превръща 3-тонни стоманени греди, излезли от доммените пещи на Voestalpine наблизо, в дебела стоманена тел, използвана за направата на части като амортисьори и компоненти за бутала в заводите на BMW, Mercedes-Benz и Audi в Германия. И докато около 300 други служители в Донавиц изпълняват роли по поддръжката, самият завод за валцуване ще бъде управляван от малко повече от дузина хора.

Тримата техници, които седят в специално отделение високо на производствената линия, имат основно монотирнгова роля, следейки за предупреждаващи знаци като покачване на температурата или налягането. Бившите работници на производствената линия са преминали през тримесечено обучение за новата си работа, изучавайки системите за контрол и работейки в симулатор на контролния пункт, учейки се как да интепретират данните. Другите служители поддържат оборудването или подготвят завода за производството на различните видове стоманена тел – стотици вариации от 4.5 мм. до 60 мм.

В рамките на три години, компанията планира да отвори напълно автоматизиран завод в Капфенберг, който се намира на половин час път с кола от Дановиц, който ще произвежда високотехнологчни части за самолети. Въпреки че подробностите все още не са ясни, автоматизирането на завода ще намали значително броя на служителите. През идното десетилетие от Voestalpine планират да модернизират доменните си пещи, които произвежда по-голямата част от стоманата, обработвана в заводи като този в Донавиц. Работата там е мръсна и трудоемка, като в петте пещи на компанията в Донавиц и Линц работят 2 700 служители. От Voestalpine твърдят, че голяма част от производствения процес може да бъде автоматизиран, което ще осигури по-безопасна и по-чиста работна среда за служителите, въпреки че броят им вероятно ще намалее.“Положителното нещо е, че работните места, които ще оцелеят в дългосрочен план, ще бъдат наистина привлекателни”, според Едер.

#стомана #тон #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »