Група фотографи открива нов феномен в небето

Група фотографи открива нов феномен в небето
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През последните три години членовете на група във Facebook, състояща се от фотографи, които обменят съвети и изображения на известното северно сияние, заснемаха изображения на великолепно светлинно явление в небето. Този вид цветни дъги могат да се видят навсякъде в северното небе. Те имат характерен лилав или зеленикав цвят и понякога изглеждат като спирала, пише Profit.bg.

Групата първоначално смята светещата лента за оставен контур от самолет. Едва когато експериментират с настройките на фотоапаратите си, те откриват, че това е самостоятелно осветена дъга, за разлика от кондензационните пътеки от самолети. За известно време членовете на Alberta Aurora Chasers приемат, че това е протонна аурора - рядък вид северно сияние, причинено от заредени протони.

Миналата година някои от членовете на групата посещават университета в Калгари, за да се срещнат с професора по астрономия Ерик Донован и да му покажат образите. Според него това не е протонова дъга, но не може да каже какво е. След като се среща с професора, Крис Ратцлаф, който е любител фотограф и администратор на групата във Facebook, публикуваха съобщение в социалната мрежа, наричайки феномена "Стив". Междувременно Ерик Донован и колегите му се обръщат към Европейската космическа агенция и група изследователи на магнитното поле на Земята, за да научат повече за това явление.

Благодарение на техните усилия, днес знаем, че Стив е бърза лента от горещи газове с широчина от 25 до 30 километра, която се подравнява на изток-запад и се простира на стотици, вероятно хиляди мили. Температурата вътре в Стив е измерена на 3000° С, а лентата от газ тече на запад при около 6 км/с. Стив може да продължи поне един час или повече и изглежда сезонно, като изчезва от октомври до февруари. Изненадващ аспект на явлението е, че то изглежда е обичайно, но досега не е било забелязано, посочва Amusing Planet.

Засега мистериозният атмосферен феномен ще продължи да бъде известен като Стив, докато Ерик Донован и колегите му не измислят по-добро име, заедно с обяснение, над което работят. Възможно е и това име да остане. Елизабет Макдоналд от НАСА предложи явлението да бъде наречено Sudden Thermal Emission from Velocity Enhancement, или накратко STEVE.

#фотографи #феномен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници