В България се очаква да се започне сглобяването на китайски електрически коли

В България се очаква да се започне сглобяването на китайски електрически коли
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Китайски електрически коли може да се правят в България. Това стана ясно след среща на главния секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров с представители на JAC MOTORS, производител на леки и тежки автомобили, пише Profit.bg.

Туджаров e в град Нинбо, където се провежда Третия форум за търговия и инвестиции между Китай и страните от Централна и Източна Европа. На срещата бяха обсъдени предимствата, които България предлага, като платформа за китайските продукти към ЕС и интерес на компанията за асемблиране на електрически автомобили у нас. От своя страна, Кевин Шен, мениджър продажби за района на Европа и Северна Америка, покани главния секретар на Министерството да разгледа производствените база на компанията в град Хъфей.

Той поясни, че Jac Motors има общо шест завода в Китай, в които за миналата година са произведени 630 хиляди автомобила, а оборотът на компанията е бил 15 млрд. долара, съобщава вестник "Стандарт". "Планираме да произвеждаме в Китай и да внасяме в ЕС. След като се утвърдим на пазара ще помислим за преместване на производството в ЕС и България е потенциална възможност за това", поясни Шен.

Малко по-рано главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров обсъди възможностите за задълбочаване на двустранното търговско сътрудничество между България и Китай на среща със зам.-министъра на търговията на Китай Фу Дзъин.

„Стартирали сме общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани четири", поясни Туджаров. Главният секретар на Министерство на икономиката допълни, че към момента най-актуален е въпросът за финализиране на процедурите за внос в Китай на тютюн, плодове, месо, фуражи, белен слънчоглед.

„Китай ще внесе стоки на стойност над 8 трилиона долара през следващите 5 години и това дава възможност българските продукти да разширят присъствието си на китайския пазар", посочи от своя страна зам.-министърът на търговията и представител на Китай по въпросите на международната търговия г-н Фу Дзъин.

И от двете страни беше изразена готовност за съвместно развитие на инициативата "Един пояс един път". От Китайска страна беше поставен акцент върху секторите транспорт и пътна инфраструктура, високи технологи, ИКТ и туризъм. "Ще насърчим китайските компании да инвестират в България в областта на високите технологии, логистиката, индустриалните паркове", заяви Фу Дзъин.

Той изрази надежда българските фирми да използват активно платформата която форумът за търговия и инвестиции Китай-Страните от ЦИЕ в Нинбо предоставя за представяне на българските продукти и установяване на контакти с потенциални китайски партньори.

#коли #Китай #енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"