Периодичното нанасяне на слънцезащитен крем е задължително

Периодичното нанасяне на слънцезащитен крем е задължително
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Периодичното нанасяне на слънцезащитен крем трябва да бъде също толкова естествено, колкото слагането в багажа на бански костюм за почивка на плажа, пише Profit.bg.

Но понякога дори и най-ревностните здравни маниаци забравят да посягат към тубичката на всеки два часа - честотата за нанасяне на слънцезащитни продукти, препоръчана от Американската академия по дерматология. Всички знаем какво се случва, когато получим слънчево изгаряне. В зависимост от това колко тежко е, зоната е гореща на докосване, възпалена е и боли, накрая няколко слоя кожа се обелват. Но какво става под кожата?

Учени посочват, че зачервяването при слънчево изгаряне е всъщност възпалителният отговор на тялото ви при разширяване на кръвоносните съдове.

Когато това усещане за затягане на кожата настъпи, вашето тяло губи влага. Действието на пилинга - обелването на повърхностния слой, е само начинът на тялото ви да се отърве от увредената кожа, според Американската академия по дерматология.

Всички тела са различни, а някои, след няколко дни на зачервяване, преминават направо от кожа в кожа, без този процес да е видим. Други получават тен. И някои хора не хващат никакъв тен и след изгаряне губят няколко слоя кожа.

Междувременно, се получава сгъстяване на клетките на кожата и увеличаване на производството на меланин - още от опитите на тялото ви да ви предпази от слънцето.

То е настроено да се защитава срещу определено количество слънчева светлина, но когато получите повече UV лъчи, отколкото тялото ви може да се справи, това е моментът, в който става малко страшно.

UV светлината може да проникне в дълбоко в кожата, така че да повреди вашата ДНК. Това  се случва, когато се появят по-постоянни белези от слънчево изгаряне, например тъмни петна. Когато UV лъчите се забъркат с ДНК обаче, шансовете за рак на кожата се увеличават. Така че така нареченото "белене" не е най-страшната част от вашето изгаряне.

Няма реален начин да разберете кога излагате тялото си на "твърде много слънце", но най-добре е да сте защитени през цялото време.

WebMD посочва какво е значението зад слънцезащитните термини SPF: продуктът с SPF 15 блокира около 94% от UVB лъчите, кремът с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а този с SPF 50 блокира около 98% от лъчите. 

В момента няма на пазара слънцезащитен крем, който да блокира 100% от слънчевите UVB лъчи.

#кожа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »