Какви са резултатите от матурите на четвъртокласниците и седмокласниците

Какви са резултатите от матурите на четвъртокласниците и седмокласниците
You tube
A A+ A++ A

Четвъртокласниците от Смолян са с най-високи средни резултати на националното външно оценяване. При седми клас градът заема втора позиция, а столичани държат първото място. Министерство на образованието и науката заяви, че се разработва нов формат на външното оценяване при седмокласниците, който да измерва постигнатото през целия прогимназиален етап и да е насочен към оценяването на грамотността на учениците.
 
От Министерство на образованието планират да се направи проверка на какво се дължат както високите, така и ниските резултати в определени училища. В класациите първи места заемат частните учебни заведения. Експерти смятат да проследят методите на обучение в училищата, постигнали най-високи резултати и ако са подходящи, ще бъдат предложени в учебната програма.
 
Най-слабите резултати остават по български език и математика. При четвъртокласниците най-лошо представяне имат учениците от Шумен, а при седмокласниците последна позиция заема Сливен. Министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев заяви, че за учениците е много важно в каква семейна среда са израснали и какви ценности са им предали, техните родители:
 
"Едно училище с далеч по-ниски образователни резултати може да е положило много повече усилия за подобряване на резултатите на учениците, за техния напредък и за достигане на по-голям потенциал на образователните им способности".
 
По-нисък е средният брой точки на втория модул по български език и литература при седмокласниците, в сравнение с миналата година. Експерти от Министерство на образованието твърдят, че това се дължи на увеличаването на учениците, които са работили върху двата модула.
 
Министър Вълчев каза, че в големите градове по-висок процент от семействата са с добре развити образователни способности, на което се дължат и силните резултати. Според него в Смолян се наблюдава добра работа на образователните институции, както и постоянство в ученето.
 
"Там има в по-голяма степен запазена тази култура на дисциплината, усилието, включително дисциплината и усилието да учиш, когато се явяваш на изпит, но и през цялото останало време", каза образователният министър.
 
Министерство на образованието и науката представи и перспективи за следващите години. Една от промените, които разработват, е смяна на формата на националното външно оценяване на 7-и клас. Идеята е изпитът да обхваща изучения материал през целия прогимназиален етап.

#матури #външно оценяване #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »