5,5 милиардa евро отделя ЕС за отбрана

5,5 милиардa евро отделя ЕС за отбрана
Pixabay.com
A A+ A++ A

Европейският съюз ще отдели 5,5 милиардa евро за европейска отбрана. Това е първа стъпка към създаването на общоевропейска отбранителна система и за първи път европейски пари се насочват за такива цели. Средствата ще отидат за разработка на военна технология за дрони, въздушно зареждане на самолети и кибер-защита - технологии, които повечето държави не могат да си позволят  да разработват и произвеждат предаде, Нова телевизия.    

Европейската комисия обявява плана за финансиране на европейска отбрана на фона на появили се спорове за партньорството между европейските държави и Доналд Тръмп.

В края на миналия месц германският канцлер Ангела Меркел призова Европа сама да се заеме със защитата си, тъй като "американската страна в момента е надеждна".

Още не се знае как новият европейски фонд за отбрана ще се отрази на вноските към ЕС на отделните страни особено след напускането на Великобритания. 25 милиона евро ще бъдат изтеглени още с текущия за тази година бюджет. Те ще отидат за криптирани системи, роботика и електроника.

Плановете са годишно да се заделят 90 милион евро, а до 2020-а сумата  да достигне 1 милиард евро. Предложението на ЕК е след това програмата да се финасира с 0,5 милиарда евро годишно. Предложеният отбранителен план трябва да се одобри от националните правителства.

Европейските страни вече се ангажираха към НАТО да отделят 2% от БВП за отбрана до 2024-та. 

Европа трябва да избегне и дублирането на отделните военни системи. На Стария континент има 178 военни системи.

#ЕС #отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"