Общо 1135 места в българските висши училища за студенти извън страната

Общо 1135 места в българските висши училища за студенти извън страната
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Министерският съвет е утвърдил общо 1135 места в българските висши училища за студенти – българи, живеещи извън страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката, пише информационна агенция "Фокус". Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и други. Те се обучават по две различни постановления – 103-то ПМС от 1993 година и 228-мо ПМС от 1997 година, като по второто ще се приемат граждани на Македония.

66 млади хора ще учат в направленията „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“. Най-много места са отделени за студенти по икономика – 124. Те ще учат основно в УНСС, Икономическия университет във Варна, Пловдивския и Югозападния университети. Общо 68 места са предвидени във висшите училища в професионално направление „Информатика и компютърни науки“.

67 пък са бройките в „Комуникационна и компютърна техника“. 81 са местата за българи, живеещи извън страната, в професионално направление „Медицина“, а по 28 са в „Стоматология“ и „Фармация“. 69 младежи ще учат „Филология“, като най-много са местата за „Английска филология“. 47 студенти ще учат в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“. Предвижда се и прием на 20 докторанти, както и на специализанти в размер на 120 месеца.
Изпитите започват на 16 юни, като първият от тях ще бъде в Казахстан.

Последният изпит ще се проведе на 31 юли в Румъния. Изключение правят изпитите за висшите училища по спорт и изкуства, които ще бъдат в края на август и началото на септември. Кандидатите държат тест по български език и литература и история на България.

#студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »