199557 статии       |       400 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.60709| EUR 1.95583| GBP 2.27388|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

ВАС отмени увеличението на заплатите

17 май 2017, сряда / 16:33; Коментари: 0
Send to Kindle
ВАС отмени увеличението на заплатите
pixabay.com

Със свое решение от 17.05.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет от 26 януари т.г., с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв. Делото бе образувано по повод на жалба на 4 работодателски организации (Асоциация на индустриалния капитал в България - АИКБ, Българска стопанска камара - БСК, Българска търговско-промишлена палата - БТПП и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България - КРИБ), предаде iNews.bg.

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното постановление е прието от правителството без предварителното обсъждане на проекта в предвидените според нормативната уредба срокове с представителните работодателски организации .

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него, отбелязват от БТПП. Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и е от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство, допълват още от работодателската организация.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че на практика има известна възможност за ново повишаване на минималната работна заплата. От изказването му обаче стана ясно също, че това може да доведе до напрежение сред бизнеса, който има основание да се противопоставя на тази идея. При така стеклите се обстоятелства обаче обещанието за ръст на заплатите може и да не бъде изпълнено толкова бързо.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: