6-месечно дъно за "зелената" валута след скандалите около Тръмп

6-месечно дъно за "зелената" валута след скандалите около Тръмп
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Световните фондови борси се оцветиха в червено на фона на 6-месечното дъно за щатския долар спрямо останалите валути и набиращите все по-голяма скорост политически скандали около президента Тръмп, предаде БНР.

Само в рамките на няколко дни Белият дом стана център на все по-големи политически трусове, свързани с американския президент, което принуди инвеститорите да бъдат по-предпазливи и да започнат да избягват покупките на т.нар. "рискови" активи.

След изненадващото уволнение през миналата седмица на шефа на ФБР Джеймс Коми, последва скандал около информацията, че при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, Доналд Тръм е поделил секретна информация от най-високо ниво относно планове за операции срещу "Ислямска държава".

През последните часове избухна пореден скандал, след като The News York Times написа, че президентът е поискал преди време от Коми (докато е бил все още шеф на ФБР) да спре разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че е осъждал американските санкции срещу Русия и руския посланик във Вашингтон.

Въпреки че от Белия дом отхвърлиха тези твърдения, Комисията по надзор в Долната камара на Американския конгрес поиска от ФБР да постави до 24 май всички документи, свързани с контактите между президента Тръмп и вече бившия шеф на Бюрото Джеймс Коми.

Ескалиращото политическо напрежение около президента на САЩ провокира рано сутринта напрежение на акциите, търгувани на азиатските борси, последвано от негативен старт на борсите в Европа и спад на фючърсите на трите основни америккански фондови индекси часове преди старта на търговията на "Уолстрийт". 

Глобалните инвеститори се опасяват, че "кръговата отбрана", която започва да заема Тръмп, ще изостави на заден план и далеч във времето поетите от него по време на предизборната кампания ангажименти за стимулиране на икономическия растеж на САЩ посредством мащабна реформа за намаляване на данъците и държавни разходи за инвестиции в инфраструктура за над 1 трлн. длр.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава в началото на днешната търговия с 0,22 на сто, немският индекс DAX - 0,26 на сто, италианският индекс MIB - 0,60 на сто и френският CAC40 - с 0,39 на сто. Единствено лондонският индекс FTSE100 бележи предпазливо повишение с 0,08%, но и тук инвеститорите са доста предпазливи с оглед на нарастващите опасения около способността на Тръмп да проведе обещаните реформи и преди важните данни за състоянието на британския пазар на труда.

Набиращите скорост политически трусове в САЩ водят до спад на фючърсите на индекса на сините чипове DJIA с 0,45%, на широкия индекс S&P500 - с 0,47% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,33 на сто.

Щатският долар също остава под натиск от продажби, като по-рано днес удари ново 6-месечно дъно спрямо останалите шест основни валути (най-ниско ниво от 9-ти ноември 2016 г.), заличавайки по този начин напълно своите печалби, които бяха факт след изненадващата победа на Доналд Тръмп в американската президентска надпревара през миналия ноември.

На старта на европейската търговия в сряда еврото продължи ясно изразения си възходящ тренд в сила от предходните три сесии на търговия, поскъпвайки за кратко до 6-месечен връх от 1,1122 длр., преди да последва известна негова стабилизация около и малко под 1,1100 нивото. Инвеститорското напрежение в световен план допринася и за по-нататъшно поскъпване на япоснката йена и на швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище". Днес доларът се понижава с 0,55 на сто към 10-дневно дъно от 112,26 йени и с 0,2 на сто към 7-седмично дъно от 0,9820 франка.

От статута си на "инвестиция-убежище" се възползва и златото, като фючърсите на благородния метал с доставка през юни нараства с 0,56% към 1245 длр. за тройунция, достигайки най-високо ниво от 3-ти май насам.

#Белият дом #долар #Доналд Тръмп #Джеймс Коми #Фючърсите #еврото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"