Йотова: Влизането на Сърбия в ЕС ще подобри отношенията ни

Йотова: Влизането на Сърбия в ЕС ще подобри отношенията ни
Източник: Youtube
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград. "Моето присъствие от името на държавата е красноречиво свидетелство за това, че нашата политика спрямо българските малцинства ще продължи да бъде стабилна и последователна.", бяха думите на Йотова, предадени от Агенция "Фокус".

„Нашето присъствие в Босилеград е свидетелство, че паметта на невинните жертви е жива, на убитите в изпепеления Босилеград преди 100 години е жива“, заяви още тя. „Не съм от хората, които смятат, че някои страници от историята на народите трябва да бъдат забравени завинаги. Моето дълбоко убеждение винаги е било, че историята и тези страници трябва да се четат до последния ред“, обясни Илияна Йотова. Според нея само с четенето на страниците от историята могат да се премахнат съмненията между съседските народи, независимо за коя част от Европа става дума.

Вицепрезидентът коментира още, че разширението на ЕС трябва да бъде към Западните Балкани. „Поддържала съм всяка една страна към пътя за нейното членство, включително и Сърбия“, обясни Йотова. „От 10 години България е достоен член на ЕС, стабилна държава в тази част на Европа, сигурната външна граница на ЕС. Знаем много добре цената на това, което сме изживели през тези 10 години, знаем компромисите, които трябваше да направим“, коментира тя. „Днес Сърбия е в преговорен процес по две от най-важните глави - 23, която се отнася до съдебна реформа и основни права и 24 за правосъдие, сигурност и свобода“, поясни вицепрезидентът. „Много внимателно следим напредъка на този преговорен процес, резолюциите, които се приемат в европейските институции, защото в тях се защитават правата на малцинствата“, посочи Илияна Йотова. „Изпълнението на тези критерии и влизането на Сърбия в ЕС ще допринесе още повече за добрите ни двустранни и съседски отношения“, допълни тя. „Ще продължим да подкрепяме развитието на културните центрове в Босилеград и Димитровград, защото това са естествените средища на българщината“, заяви вицепрезидентът.

#ЕС #жертви #Босилеград #ЕС #Сърбия #Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"