Предпазлив оптимизъм за удължаване на договорката за петролдобива в ОПЕК

Предпазлив оптимизъм за удължаване на договорката за петролдобива в ОПЕК
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Европейските фондови борси подновиха своето възходящо движение по време на вчерашната търговия благодарение на стабилизиращите цени на суровините и поскъпващия американски долар, както и с оглед на серията позитивни финансови отчети на водещи компании от Стария континент, предаде БНР.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарастна с 0,52 на сто към нов връх от август 2015-та насам около 396,18 пункта, най-вече в резултат на поскъпване на акциите на минно-добивните и енергийните компании, както и на банковите акции.

Макар и предпазливо, петролните фючърси се повишават за втора поредна сесия на търговия с оглед на известен оптимизъм, че ОПЕК и останалите други водещи производители ще успеят да се договорят за удължаване на срока на действие на постигнатото в края на миналата 2016 г. споразумение за ограничаване на добивите.

Повод за това даде изявление на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих, че картелът ще направи "всичко необходимо", за да бъде сложен край на пренасищането на петролния пазар. Според "Файненшъл таймс" той очаква ОПЕК да удължи настоящото ограничаване на производството с около 1,2 млн. барела на ден поне до края на годината, като самото споразумение ще бъде взето на срещата на картела на 25-ти май.

Това допринася за слабото поскъпване на черното злато за втора поредна сесия на търговия, като днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се повишават с 0,3 на сто към 46,67 длр. за барел, докато фючърсите на петрол сорт "брент" с доставка през юли нараства с 0,28 на сто към 49,48 длр. за барел.

Известна стабилизация бележат и цените на цветни метали, допринасяйки за днешно поскъпване на акциите на миннодобивните компании. Акциите на Glencore PLC нарастват с 2,34%, на Anglo American PLC - с 1,93 на сто, на BHP Billioton PLC - с 2,09% и на Antofagasta PLC - с 2,06 на сто, допринасяйки за повишение на британския фондов индекс FTSE100 с 0,56 на сто към едномесечен връх.

Немският фондов индекс DAX се повиши с 0,65 на сто към нов исторически връх от 12 778,40 пункта, намирайки допълнителна подкрепа от относително добри данни за индустриалното производство и за търговския излишък на Германия през март. В същото време акциите Comnerzbank поскъпват с 2,56 на сто, след като втората по големина германска банка отчете по-добра от прогнозите печалба през първото тримесечие на годината. По-силни финансови резултати допринасят за ръст с над 2 на сто и на акциите на компанията за комунални услуги E.ON.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,4 на сто, след като в понеделник се понижи с един процент главно поради частично прибиране на печалби от дълги позиции в акции след очакваната победа на Еманюел Макрон спрямо Марин льо Пен на президентските избори във Франция. Подкрепа за подновения риск-апетит на борсата в Париж оказва и днешна новина, според която бившия френски премиер Мануел Валс е изявил желание да се присъедини към партията на новоизбрания президент Макрон за предсроящите на 11-ти и 18-ти юни парламентарни избори в страната. 

Позитивна за инвеститорите е и прогнозата на Френската централна банка за ускоряване на икономическия растеж в страната през второто тримесечие с 0,5 на сто спрямо първите три месеца на годината, когато БВП се разшири с 0,3 на сто.

Важният фактор за днешния подем на европейските борси обаче се оказва поскъпването на щатския долар на фона на все по-силни очаквания за предстоящо ново повишение на основните лихви на Фед на предсроящото на 14-ти юни заседание. Днес еврото се понижава към петдневно дъно от 1,0886 длр., след като в началото на вчерашната търговия единната валута поскъпна, но само за кратко - до 6-месечен връх около 1,1021/23 нивата като първа реакция на избирането на Макрон за следващ президент на Франция. Трябва да се отбележи, че всяко едно понижаване на стойността на еврото на валутния пазар на теория е в подкрепа за експортно ориентираните компании от еврозоната и по-специално за тези от Германия.

Позитивен за днешния подем на борсите на Стария континент е и фактът, че широкият американски индекс S&P500 и технологичният Nasdaq индекс достигнаха по време на търговията в понеделник нови рекордни върхове. В същото време внимателно следеният CBOE Volatility Index се понижи вчера до най-ниско ниво от 1993 г. насам, което е сигнал за липса на опасения сред инвеститорите за възможни прекомерни колебания на цените на акциите и мерило за техния добър риск-апетит, след като станаха ясни изборните резултати от Франция.

Аналогичният индекс, измерващ волатилността на европейските борси (Euro Stoxx 50 Volatility Index) се понижи по време на вчерашната търговия към най-ниско ниво от март насам и само в рамките на месец спадна с близо 40 на сто.

#DAX #CAC40 #Еманюел Макрон #еврозоната #Мануел Валс #Брент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »