Солиден ръст на активността в промишления сектор на еврозоната през април до 6-годишен връх

Солиден ръст на активността в промишления сектор на еврозоната през април до 6-годишен връх
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Активността в промишления сектор на еврозоната достигна 6-годишен връх през април благодарение на оставащото в сила солидно търсене и въпреки повишаването на производствените цени. Това показват окончателните данни на агенция Markit, предаде БНР.

Промишленият индекс PMI нарасна през април до 72-месечен връх от 56,7 пункта спрямо 56,2 пункта през март. Въпреки че окончателният индекс беше ревизиран слабо от предварителна негова оценка за 56,8 пункта, това представлява най-високо темпо на промишлената експанзия в еврозоната от април 2011-та насам.

Индексът, измерващ промишленото производство също нарасна до 72-месечен връх от 57,9 пункта спрямо 57,5 през март. "Мениджърите в промишления сектор на еврозоната съобщават за жизнерадостни бизнес условия през април, което е окуражителен сигнал за солиден старт и на второто тримесечие", заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън. По негови думи последното проучване подсказва, че промишлеността нараства с годишно темпо между 4 и 5 на сто, което би трябвало да окаже съществен принос за общия икономически растеж в региона.

Нарастващото търсене на промишлено произведени стоки е факт, въпреки че цените на изхода на предприятията се повишават през април до близо 6-годишен връх, като съответният ценови индекс нарасна от 55,4 до 55,6 пункта.

Солидният растеж и засилващият се инфлационен натиск би трябвало да бъдат приветствани от ЕЦБ с оглед на провежданата от нея прекален стимулираща парична и лихвена политика. Агенцията отбелязва още, че националните промишлени PMI индекси сигнализират за ускорен растеж на промишлената активност и при четирите водещи икономики от еврозоната.

Промишленият PMI индекс на Германия се понижи слабо през април до 58,2 пункта, но остава непосредствено под 71-месечния връх от март - 58,3 пункта, потвърждавайки предварителната оценка на анализаторите. Аналогичният френски индекс пък нарана до 72-месечен връх от 55,1 пункта спрямо 53,3 пункта месец по-рано, докато италианският промишлен PMI индекс се повиши от 55,7 пункта до 56,2 пункта (най-високото ниво от март 2011-та насам), а испанският индекс - от 53,9 пункта до двумесечен връх от 54,5 пункта.

Трябва да се отбележи, че динамиката в промишления сектор на еврозоната контрастира с аналогични проучвания за САЩ и Китай, които отбелязаха известно влошаване на активността в промишления сектор през четвъртия месец на годината.

#PMI #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »