Европейските акции са под предпазлив натиск след терористичната атака в Париж

Европейските акции са под предпазлив натиск след терористичната атака в Париж
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Европейските акции са под предпазлив натиск от продажби, като най-солиден спад бележи френският фондов индекс в резултат на снощната терористична атака в Париж, която засили допълнително инвеститерското напрежение преди неделните президентски избори във Франция, предаде БНР.

Вчера (20.04) френският индекс CAC40 отбеляза най-солиден дневен ръст от началото на март, повишавайки се с 1,5%, след като участниците на финансовите пазари започнаха да оценяват все по-големите шансове за крайна победа в президентската надпревара на центристкия кандидат Еманюел Макрон.

Снощната терористична атака, при която мъж застреля полицейски служител и рани още двама полицаи, подплаши инвеститорите, тъй като те започнаха да се опасяват, че това може да доведе до рязко увеличаване на подкрепата за антимиграционната риторика на крайнодясната Льо Пен само 48 часа преди първия тур на изборите в неделя. В резултат на тези притеснения индексът CAC40 се понижи по време на петъчната търговия с 0,55%, въпреки доста солидно проучване на агенция Markit, показващо ускоряване на бизнес активността във Франция през април към 71-месечен връх.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, докато немският индекс DAX нараства предпазливо с 0,11% на фона на леко забавяне на промишлеността и на активността в сектора на услугите на Германия през четвъртия месец на годината.

Ръст от 3,23% регистрираха акциите на немския футболен отбор "Борусия" Дортмунд GmbH & Co. KGaA след информация, че полицията е обвинила германски гражданин от руски произход за бомбената атака срещу автобуса на клуба от миналата седмица, като арестуваният е посочил, че се е надявал да изкара пари от евентуален спад на акциите след инцидента.

Британският фондов индекс FTSE100 се понижи с 0,11% като реакция на слабите данни за продажбите на дребно във Великобритания през март, които обаче не успяха да провокират по-сериозна обезценка на местната валута. С оглед на рязкото поскъпване на паунда през последните дни на търговия към 6-месечен връх от 1,2905 долара в резултат на изненадващия призив на премиера Тереза Мей за провеждането на предсрочни избори на 8-и юни, индексът FTSE100 е на път да приключи със седмично понижение от близо 3 на сто - най-драматичен негов спад от началото на ноември 2016 г.

 

#акции #CAC40 #Борусия #FTSE100

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »