Задържаните за атентата в Петербург членували в терористични клетки

Задържаните за атентата в Петербург членували в терористични клетки
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Задържаните след терористичния акт в метрото на Санкт Петербург са членове на законспирирани терористични клетки, каза шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, цитиран от ТАСС. Той говори на заседание на националния антитерористичен комитет, предаде Дарик.

Той припомни, че в хода на оперативно-издирвателните и следствени действия след атентата са били задържани 8 членове на такива тайни терористични клетки. Шестима от тях бяха задържани в Санкт Петербург, а двама - в Москва. Всички те произхождат от средноазиатските републики, отбеляза Бортников. При обиските е иззето голямо количество оръжие и средства за поразяване. Издирват се организаторите и евентуални помагачи, добави шефът на ФСБ.

Според него разследването на взрива, причинил смъртта на 13 души и ранил десетки други, и провежданите в момента действия на властите все още не отговарят напълно на степента на заплахите от международните терористични организации, подчерта Бортников. "За предотвратяване на опитите за проникване на терористи в Русия трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки относно режима на държавната граница, на каналите за влизане и излизане от страната и при контрола на пътническия поток спрямо лицата, заподозрени в причастност към терористични структури", каза той.

Шефът на ФСБ смята за необходимо също да се въведе ред в миграционната сфера и да се повиши отговорността на контролиращите служители.

"Както стана ясно по време на разследването в метрото в Санкт Петербург, мерките за сигурност не отговарят изцяло на нивото на заплаха от международните терористични организации", коментира още Бортников. По негови думи, за да се предотвратят опитите за проникване на терористи в Русия, са необходими по-сурови мерки за затягане на граничния контрол, "на пунктовете за влизане и излизане в страната", както и засилена проверка на пътническия трафик за лица, заподозрени в принадлежност към терористични организации, допълни шефа на ФСБ, предаде ТАСС.

Бортников коментира още, че е необходимо да се анализират съществуващите проблеми в областта на прилагането на законодателството относно миграцията, както и да се разработят решения за подобряване на "подходящото правно основание". Той призова за проверки на взетите по-рано решения за антитерористична защита на местата за масово пребиваване на хора, транспортната структура и животоподдържащата система на населените места. "Трябва да се обърне внимание на това как служителите изпълняват изискванията за сигурност, включително ефективното прилагане на инспекция и други технически средства", допълни Бортников. 

Шефът на БФС допълни, че терористите от Ислямска държава (ИД) планират атентати в различни части на света, в това число и в Русия. По негови думи работниците-мигранти на територията на страната са се превърнали в основа на терористични групировки. "Резултатите от анализа на наличната информация показват, че гръбнакът на терористичните групировки са новопристигналите в Русия мигранти, част от които са преминавали обучения и участвали в боевете в Сирия и Ирак", коментира още той. 

Бортников допълни, че след пристигането си на руска земя, тези лица упражняват активна дейност за набирането на хора и склоняването им към терористични актове в руски региони.

#Санкт Петербург #терористични #Александър Бортников #ФСБ #Русия #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"