Гърция подновява преговорите с кредиторите към края на април

Гърция подновява преговорите с кредиторите към края на април
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Гръцките министри и инспекторите от ЕС и МВФ ще възобновят по-късно през април разговорите, свързани с прегледа на спасителната програма, съобщава Ройтерс, цитирайки свой източници, близки до преговорите, предаде БНР.

През миналата седмица Гърция и нейните официални кредитори постигнаха предварителна договорка относно мерките, които властите в Атина трябва да приложат след края на третата спасителна програма, като това представляваше първи по-значителен пробив в преговорите след месеци на ожесточени спорове, които възродиха опасенията за нова дългова криза в рамките на еврозоната.

Трябва да се има предвид, че успешният преглед  по изпълнението на спасителната програма ще отключи отпускането на жизненоважни заеми, необходими на Атина за покриването на предстоящи в голям размер плащания по гръцкия дълг през юли за около 7 млрд. евро.

Мисията на ЕС и МВФ ще се завърне в Атина, за да постави финални щрихи към постигнатата предварителна сделка, като Ройтерс отбелязва, че това ще стане по-късно през април. Според друг източник, техническият екип на кредиторите е склонен да се върне в гръцката столица след редовната "пролетна" среща на МВФ от 21-ви до 23-ти април, продължавайки преговорите за фискалните цели на Гърция след края на настоящата спасителна програма.

"Преговорите се очаква да бъдат финализирани преди срещата на финансовите министри от еврозоната през май", коментират още от Ройтерс. През миналата седмица властите в Атина се съгласиха на допълнителни мерки, за да убедят МВФ, който продължава да бъде скептичен относно фискалния резерв и прогреса по отношение на реформите, да вземе реално участие в трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро.

Воденото от левицата правителство се съгласи да намали пенсиите с 1% от БВП на страната през 2019-та - точно година след приключване на настоящата финансова програма и да се ангажира с данъчни реформи през 2020 г., за да бъдат генерирани допълнителни приходи, равни на още 1% от БВП.

За участието на МВФ в настоящия спасителен план настояват страните от еврозоната и по-специално Германия, тъй като тя е изправена пред национални избори през есента и иска по този начин да бъде усилено доверието към третата програма за спасяването на Гърция.

За да направят споразумението по-подходящо за Гърция, нейните кредитори се съгласиха, че ако в бъдеще бъдат надвишени заложените бюджетни спестовни цели, на Атина ще се разреши да приложи свои стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж. В същото време премиерът Алексис Ципрас се надява, че едно всеобхватно споразумение, включващо и по-нататъшно облекчаване на дълговата тежест, ще проправи пътя за включване на Гърция в програмата на ЕЦБ за "количествени улеснения" (Банката ще започне да купува и гръцки облигации), което ще помогне на страната да се върне на свободния европейски дългов пазар.

В неделя Ципрас подчерта, че договорените допълнителни мерки за строги икономии ще бъдат изпълнени, но само при условие за ново облекчаване на гръцкия дълг. В същото време Германия продължава да настоява гръцките власти да проведат необходимите реформи преди да се обмисли каквото и да е намаляване на дълговата тежест, заяви в понеделник немското финансово министерство. В тази връзка от Ройтерс посочиха, че преговорите за облекчаване на дълга няма да бъдат никак лесни.

#ЕС #МВФ #Германия #Гърция #Алексис Ципрас #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"