Възстановяват древен манастир 7 години след огромен пожар

Възстановяват древен манастир 7 години след огромен пожар
Нова телевизия
A A+ A++ A

7 години след огромния пожар започна възстановяването на един от най-големите български манастири – „Света Петка Мулдавска”. Светата обител край Асеновград е от 14-ти век, опожарявана е пет пъти, предаде Нова телевизия.

Едва сега държавата отпусна половин милион лева за възстановяването на манастира. Преди 7-години до основи изгоря източното крило, в което се помещаваха монашеските килии и библиотеката, в която се съхраняваха изключително ценни книги от 19 век.

На 3 октомври 2010 година през нощта искра от късо съединение в осветително тяло подпалва манастира. Пламъците обхващат източната му част и двуетажната сграда се свлича напълно.

Днес за пети път от своето съществуване манастирът, който е построен в чест  на българската Света Петка, се изгражда наново, от основи.

„Ще има двуетажна сграда, която ще бъде метална конструкция, облечена с дървен материал от дъб. Отделно всички зидарии, които ще бъдат изпълнени ще бъдат от тип, какъвто е бил манастирът на времето. Ще има килии, съвременно оборудване, ще има зали за гости, столова”, обясни Симеон Анев, технически ръководител на обекта.

В  женския манастир сега е останала само една монахиня – сестра Юлита, която ходи от врата на врата, за да моли за дарения, с които да спаси обителта.

„Просто трябват много средства. За целия манастир са необходими около 3 милиона лева. Това са много средства. Църквата има сгради, имоти, но няма свежи пари. Това е проблемът”, обясни сестра Юлита, игуменка на манастира „Св. Петка Мулдавска”.

И докато спасява източното крило, то основният храм „Света Параскева“ се руши. Всеки момент може да се срути камбанарията.

„В аварийно състояние е. Виждате, че сме ги укрепили, за да не се самосрути, но трябва да се вземат спешно мерки”, обясни сестра Юлита.

В изграждането на манастира сега помагат не само християни, но и мюсюлмани.

Тук някога се е крил Левски. Засега само неготово скривалище не се е напукало.

Очаква се манастирът да бъде възстановен до началото на септември.

#пожар #манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"