Радев: Турция наруши българските закони с намесата си в изборния процес

Радев: Турция наруши българските закони с намесата си в изборния процес
Източник: Investor
A A+ A++ A

Българският еврокомисар ще бъде посочен през май, ако дотогава не бъде избрано легитимно правителство, то служебното ще го направи. Не може да се изчаква повече, заяви президентът Румен Радев пред БНТ. Той отново потвърди, че не е имал натиск от партии при избора на министрите от служебния кабинет, а се е водил единствено от техния професионализъм, пише Труд.

"Смятам, че общественото доверие към служебното правителство доказва, че то се справя добре досега. Изпълнихме няколко задачи, като наваксването на изоставането ни в председателството в ЕС, подписан бе и Националният рамков договор на Здравната каса", изтъкна Радев. Той застана зад всички уволнения, извършени от кабинета „Герджиков“ и ги обяви за обосновани. По думите му се следва принципа уволненията в никакъв случай да не са на партиен принцип. Никой не е абониран за властта, никой политик или чиновник. Особено тези, които са съгрешили, заяви президентът.

"Турция е наша съседка, но намесата в нашите избори е абсолютен факт и никой няма право да нарушава нашите закони и изборния ни кодекс", коментира още Радев, напомняйки, че за разлика от Турция България е член на ЕС. Той призова за повече спокойствие и увери, че службите работят активно за пресичането на всеки опит за намеса. Президентът посочи, че българските мюсюлмани са сънародници, за които трябва да се полагат усилия за интегриране в противодействие на опитите за капсулирането им.

По отношение на търговското споразумение СЕТА между ЕС и Канада президентът заяви, че е нямало как да спори за нещо, което не е било в дневния ред на лидерската среща в Брюксел. Аз съм изказал своята позиция и това, което остава да направя, е да сезирам Конституционния съд. Това, че съм сложил подписа си под споразумението СЕТА е абсолютна лъжа, посочи Радев.

Господин Гарелов постъпи като джентълмен като защити свой колега, и то жена. Уволнението на Йончева не беше провокирано от мен, аз бях уведомен, изслушах мотивите на Огнян Герджиков и аз ги приех, коментира Радев по повод освобождението на журналиста Иван Гарелов като медиен съветник на служебното правителство. Движението на няколко скорости в ЕС е факт отдавна, проблемът е, че сега започна активно да се говори за това, посочи президентът. Според него България трябва да се стреми да бъде лидер в партньорски инициативи в съюза, защото колкото и утопично да звучи това, е възможно.

Санкциите срещу Русия трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики – всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента, обясни Радев. Нито Русия, нито Западът имат монопол върху истината, заяви президентът. Според него в международните отношения България трябва да се води от своите интереси.

Научих за решението на МОСВ за природен парк „Пирин“ от медиите, разказа президентът. По думите му битката в този случай не е за втори кабинков лифт на Банско, а за законността. Според Радев не трябва да останат никакви съмнения в законосъобразността по този казус.

Българският пpeзидeнт oчaĸвa дa ce cpeщнe за пръв път c aмepиĸaнcĸия cи ĸoлeгa Доналд Tpъмп пpeз мaй нa cpeщaтa нa въpxa нa HATO. А с pycĸия си колега Владимир Πyтин пpeдпoлaгa, чe щe cе срещне у нас през 2018 г. пo пoвoд 140-гoдишнинaтa oт ocвoбoждeниeтo нa Бългapия.

#ЕС #Румен Радев #Иван Гарелов #МОСВ #Доналд Tpъмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »