Слабо подобрение на икономическото доверие в Германия през март

Слабо подобрение на икономическото доверие в Германия през март
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри през март, но по-слабо от очакваното, отразявайки отчасти несигурностите около икономическите перспективи и тези, свързани с предстоящите важни избори във Франция, Германия и Холандия, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания ZEW, предаде БНР.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт ZEW, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през март до 12,8 пункта от 10,4 пункта през февруари при прогноза за по-солидно повишение до 13,0 пункта. Въпреки това подобрение, индексът остава под неговия 7-месечен връх от 16,6 пункта, достигнат през първия месец на годината и далеч под неговото дългосрочно осреднено ниво около 23,9 пункта.

В същото време индексът, определящ текущите условия в Германия, се повиши плахо до 77,3 пункта от 76,4 пункта месец по-рано при очаквания за нарастване до 78,0 пункта. Фактът, че проучването отчита само слабо подобрение, отразява настоящата несигурност относно бъдещото икономическо развитие, отбеляза президентът на ZEW института Ахим Вамбах.

По отношение на икономическата ситуация в Германия, не могат да бъдат направени ясни заключения от повечето икономически сигнали, постъпващи от началото на годината, посочи той и добави: Политическите рискове, произтичащи от предстоящите избори в редица страни от ЕС, поддържат несигурността около германската икономика на относително високо ниво. С това си изказване, шефът на института Zew визира опасенията и очакванията, че крайнодесните партии ще направят силен пробив на предстоящите тази сряда избори в Холандия и на президентските избори във Франция в края на следващия месец.

Аналогичното проучване на института ZEW за цялата еврозона през март обаче отчита доста по-солиден подем в очакванията на пазарните финансови експерти и на институционалните инвеститори по отношение както на текущото, така и на икономическото развитие в бъдеще. Индексът, измерващ бъдещите икономически очаквания в региона, нарасна в рамките на месец с цели 8,5 пункта, достигайки през март ниво от 25,6 пункта, докато индексът, определящ текущите условия, се повиши от 2,8 пункта до ниво от 7,4 пункта, след като през февруари излезе на позитивна територия за пръв път от юли 2011-а година.

#Мюнхен #ZEW #Германия #ЕС #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"