Обвиниха двама пловдивчани за отглеждане на бойни питбули

Обвиниха двама пловдивчани за отглеждане на бойни питбули
pixabay.com
A A+ A++ A

Районна прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо двама мъже на 48 г. и на 23 г. за това, че са отглеждали и тренирали животни за боеве, съобщиха от прокуратурата.

В продължение на 5 години те отглеждали и тренирали 50 кучета от породата „Питбул” в парцел с двор и производствена сграда. Животните били на различна възраст и с различен пол.

Събраните доказателства сочат, че двамата обвиняеми са подлагали животните на специален хранителен режим, който бил различен за всяко едно куче с оглед неговата възраст, както и това дали му предстои участие в бой или вече е участвал в такъв, пише БТВ.

Използвани били и специфични тренировъчни схеми за подготовката за участие в боеве.

Животните били третирани с медикаменти, с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като например "метан", "тестостерон" и "декадурабулин", и с други лекарства.

В производствена сграда е открита квадратна конструкция, изградена от метални елементи и дъски с височина на стените около 90 см. Дъното на това ограждение е било покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания. На място били установени и два дървени клина, по които е открита кръв. Монтирана е била осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са разпитани свидетели, назначени и изготвени няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог, който е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули.

Установено е било, че силният страх, който са показали, както и тяхната агресивност, сочат за една определена целенасоченост при обучението им, а именно за бой със себеподобни. В тази насока са и изводите, направени относно използваните хранителни програми, както и прилаганите медикаменти.

От момента на изземването на кучетата по съответния законен ред същите се настанени в ОП "Зооветеринарен комплекс" – Пловдив.

 

#Питбул #обвинение #боеве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »