Президентът на Еврогрупата: Изключено е да има споразумение за Гърция преди срещата на министрите следващата седмица

Президентът на Еврогрупата: Изключено е да има споразумение за Гърция преди срещата на министрите следващата седмица
Източник: vEvesti.bg
A A+ A++ A

Гърция и нейните международни кредитори не се очаква да постигнат споразумение относно напредъка на спасителния план за страната преди срещата на финансовите министри от еврозоната в началото на следващата седмица (на 20-и февруари), обяви във вторник вечерта президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от агенция Ройтерс, предаде БНР.

Преговорите между Атина, нейните кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд относно реформите в трудовия пазар и в енергийния сектор, както и за фискалните цели и по въпроса за облекчаване на гръцкия дълг продължават да се протакат от месеци, което поднови в последно време страховете за възможна нова криза в единна валута блока.

"Хората си мислят, че понеже предстои среща на Еврогрупата през следващата седмица, на нея трябва да бъде взето окончателно решение. Тази среща никога не е представлявало за мен конкретен времеви график за преговорите. Това е немислимо", заяви Дейселблум пред холандска телевизия и добави: МВФ също трябва да бъде на масата на преговорите.

Властите в Атина настояват за скорошна сделка с международните кредитори, за да може страната да се присъедини към програмата на Европейската централна банка за покупки на активи, известна като "количествени улеснения" още през март.

ЕС и МВФ обаче продължават да бъдат в противоречие относно фискалните цели на Гърция, като Фондът все още не е взел решение, дали да се присъедини официално към третата спасителна програма за страната. Берлин от своя страна поставя участието на МВФ като условие за одобряване на нови заеми за Гърция.

Дейселблум посочи, че шефовете на мисията в Атина на ЕС и МВФ първо ще трябва да се върне в гръцката столица, за да се постигнат споразумение относно реформите на левичарското правителство на Алексис Ципрас, преди евентуалната сделка да бъде одобрена от финансовите министри от еврозоната. Трябва обаче да се има предвид, че все още няма насрочена дата за връщане на екипа преговарящи в Атина.

С оглед на предстоящите през тази година ключови избори в Холандия, Франция, Германия и вероятно в Италия, Гърция и нейните кредитори имат едва няколко седмици, за да оформят окончателна сделка, която да помогне на Атина да избегне опасността от изпадане в неплатежоспособност по отношение на предстоящо погасяване на задължения в голям размер през месец юли.

Очаква се европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси да пристигне в сряда в Атина в опит да помогне за успешното приключване на прегледа на третата спасителна програма.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обаче заяви, че неговата страна няма да се подаде на исканията за ново по-строги мерки на икономии. Ние очакваме МВФ да възприеме по-реалистичен и по-конструктивен подход в близко бъдеще. Ние очакваме същото и от Министерството на финансите на Германия, посочи той.

МВФ отново заяви, че няма да участва в спасителния пакет на Гърция, докато фондът не бъде убеден в устойчивостта на гръцкия дълг. От своя страна Германия отхвърля идеята за ново облекчаване на гръцкия държавен дълг.

#ЕС #МВФ #Йерун Дейселблум #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »