Експерти: Париж се сблъска с най-тежкото замърсяване на въздуха от 10 години насам

Експерти: Париж се сблъска с най-тежкото замърсяване на въздуха от 10 години насам
Източник: Списание 8
A A+ A++ A

Студът, който обхвана големи части от света през последните седмици, напомни и за проблема с фини прахови частици във въздуха. Нивата на замърсяване толкова се покачиха, че някои столици бяха принудени да действат незабавно, за да предпазят поне отчасти въздуха си, предаде БНТ.

Париж се сблъска с най-тежкото замърсяване на въздуха от 10 години. Но смогът само амбицира кмета на града, бившият министър на екологията, Ан Идалго, да води още по-ожесточена битка с мръсния въздух. Още преди време тя се обяви за забрана за използване на камините с твърдо гориво, които са един от основните замърсители. Сега Идалго реши да наложи строги ограничения и за колите.

В Париж бяха въведени винетки съобразно вредните емисии, отделяни от двигателите на автомобилите. В критичните дни по-старите дизелови коли са принудени да останат извън рамките на френската столица. Освен това беше въведена и схемата на четни и нечетни номера, която цели намаляване наполовина на автомобилите по улиците в дните с критично замърсяване. В тези дни Париж осигури и чудесна алтернатива за пътуване - безплатен обществен транспорт.

Лион последва примера на Париж с винетки и със схемата за четни и нечетни номера. В очакване да отмине антициклона и вятърът да донесе свежи дози въздух, Осло забрани движението на дизеловите автомобили за един ден.

Няколко дни преди да си отиде старата година, въздухът в Мадрид се замърси толкова много, че властите решиха да действат радикално. За първи в историята на страната бяха въведени подобни мерки. На 28 декември гостите на града нямаха право да паркират в централната част. А по околовръстния път скоростта на движение беше ограничена до 70 километра в час.

Ден по-късно беше въведена и схемата на четните и нечетните номера. Мярката действа и в Китай, където още в началото на годината се изготвят таблици и шофьорите знаят в кои дни от месеца имат право да карат колите си. В Пекин битката със замърсяването е поверена на екологична полиция. Тя следи и залавя нарушителите, които с дейността си - производство или транспорт, нанасят вреди на въздуха.

#замърсяване #Париж #Осло #Китай #Мадрид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"