ЦИК: Въвеждането на масовото машинно гласуване е прибързано

ЦИК: Въвеждането на масовото машинно гласуване е прибързано
Източник: Институт
A A+ A++ A

Вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за изборите, се среща с представители на всички ангажирани институции и ръководството на Централната избирателна комисия. Ще има ли машини за гласуване във всички секции, каквото е решението на Върховния административен съд - срещата следи Надежда Василева, предаде БНТ.

Срещата при вицепремиера Стефан Янев вече продължава един час. В нея участват министри от кабинета, също така представители на ЦИК и представители на министерството на вътрешните работи. На срещата ще се търси изход от създалата се ситуация и начин как бъдат осигурени около 12500 машини за гласуване на предстоящите предсрочни парламентарни избори. До тази ситуация се стигна след решението на ВАС, който отмени решението на ЦИК, според което машини за гласуване трябваше да има само в 500 секции.

Според Изборния кодекс такива машини за гласуване трябва да бъдат осигурени във всички избирателни секции и хората да решат дали да гласуват с хартиени бюлетини или чрез тези машини.

През последните дни представители на различни политически сили вече коментираха тази ситуация. От ГЕРБ и днес посочиха, че дори и да не бъдат осигурени машини за гласуване навсякъде, то хората могат да гласуват с хартиени бюлетини. До тази ситуация се стигна и след жалбата, която беше подадена във ВАС от "Нова Република", които вчера определиха решението на съда като първата си партийна победа.

Междувременно от Обществения съвет към ЦИК изпратиха становище до медиите, в което твърдят, че с въвеждането на масовото машинно гласуване се прибързва. Според представителите на Обществения съвет рязкото увеличаване на броя на машините, без достатъчно време за подготовка, може да стане "препъни камък" в организацията на изборите.

Вижте във видеото коментарите, които направиха днес от ГЕРБ и от Реформаторски блок.

#Стефан Янев #ЦИК #ГЕРБ #ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »