Фолксваген плаща над 1,2 млрд. долара обезщетение на американските шофьори заради "Дизелгейт"

Фолксваген плаща над 1,2 млрд. долара обезщетение на американските шофьори заради "Дизелгейт"
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Автомобилният гигант "Фолксваген" се е съгласил да плати най-малко 1,2 млрд. долара под формата на обезщетение на собствениците на около 80 хиляди автомобила с трилитрови дизелови двигатели, които са били засегнати от скандала в САЩ с фалшивите газови емисии, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", позовавайки се на съдебни документи от вторник, предаде БНР.

Немският производител на коли и американските регулаторни органи са постигнали споразумение, според което "Фолксваген" ще плати значителна парична компенсация на собствениците на превозни средства, като в същото време ще изкупи обратно част от техните автомобили, а на други ще коригира наличния софтуерен проблем. Според "Уолстрийт Джърнъл", плащанията могат да нараснат до 4 млрд. долара, ако регулаторите в САЩ не одобрят предложението за осъществяване на корекции при част от дизеловите автомобили. Предварителното изслушване по постиганото споразумение е насрочено за 14-ти февруари.

"Фолксваген" беше въвлечен в съдебна битка в САЩ във връзка с обвинения от края на 2015-а година, че инсталираният софтуер в някои от 11-те милиона дизелови автомобили на компанията продадени в цял свят позволява фалшифициране на стандартите за отработените вредни газови емисии.

През миналия месец компанията се призна за виновна по обвинения, включващи заговор за измама на правителството и на потребителите чрез манипулиране на дизелови двигатели. От "Фолксваген" заявиха, че ще платят наказателна глоба от 4,3 млрд. долара след постигане на споразумение по отношение на заведените граждански съдебни дела на обща стойност до 17,5 млрд. долара.

Отделно от това, компанията доставчик на автомобилни компоненти Robert Bosch GmbH заяви в сряда, че ще плати 327,5 млн. долара за уреждане на граждански иск в САЩ, свързан с ролята ѝ в скандала с газовите емисии на "Фолксваген". Доставчикът на части за немският гигант обаче посочи, че споразумението не означава, че той приема исканията на ишците.

#Фолксваген #дизелови двигатели #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »