217504 статии       |       477 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.8761| EUR 1.95583| GBP 2.25721|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар?

31 януари 2017, вторник / 11:28; Коментари: 0
Send to Kindle
Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар?
Нова телевизия

Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар? Оказва се, че здравноосигурени хора плащат 5 лева за преглед при общопрактикуващ лекар, вместо приетата със закон такса от 2.90 лева. Прегледът за деца, също се плаща. Къде се случва това?

5 лева за преглед при лекар - толкова искат в тези кабинети в Асеновград и няма никакво значение дали болните са здравноосигурени или не. Кабинетите са за неотложна помощ и лекарите тук заместват джипитата в почивните им дни. По закон таксата трябва да бъде 2.90 лева и нито стотинка повече. Но в тази болница явно има други правила. С тях се сблъсква Димитър Петров, когато през уикенда идва да търси заместника на личния си лекар, съобщава Нова телевизия.

Плаща си и за измерване на кръвното. И пита защо? Отиваме в болницата в един от почивните дни. Янка Атанасова води майка си по спешност при дежурните лекари и при таксата от 5 лева.

И Рени Абсет е платила такса за преглед на 6-годишното си дете. Въпреки че по закон децата са осигурени. В тази болница е плащала и на личния лекар, не само на дежурните през почивните дни.

От Центъра за защита правата на пациентите смятат, че всяка такса за преглед, различна от 2.90 лева е в нарушение на закона. През изминалата година в Здравната каса са постъпили едва 47 жалби за нарушения.

Обръщайте се към нас с още сигнали, ако ви поискат пари за нещо, за което сте здравноосигурени. Ние ще проверим вашия случай и ще търсим отговорните институции, за да оправят проблема. Ще следим какво ще се случи и в Асеновград в следващите дни. 

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: