Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар?

Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар?
Нова телевизия
A A+ A++ A

Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар? Оказва се, че здравноосигурени хора плащат 5 лева за преглед при общопрактикуващ лекар, вместо приетата със закон такса от 2.90 лева. Прегледът за деца, също се плаща. Къде се случва това?

5 лева за преглед при лекар - толкова искат в тези кабинети в Асеновград и няма никакво значение дали болните са здравноосигурени или не. Кабинетите са за неотложна помощ и лекарите тук заместват джипитата в почивните им дни. По закон таксата трябва да бъде 2.90 лева и нито стотинка повече. Но в тази болница явно има други правила. С тях се сблъсква Димитър Петров, когато през уикенда идва да търси заместника на личния си лекар, съобщава Нова телевизия.

Плаща си и за измерване на кръвното. И пита защо? Отиваме в болницата в един от почивните дни. Янка Атанасова води майка си по спешност при дежурните лекари и при таксата от 5 лева.

И Рени Абсет е платила такса за преглед на 6-годишното си дете. Въпреки че по закон децата са осигурени. В тази болница е плащала и на личния лекар, не само на дежурните през почивните дни.

От Центъра за защита правата на пациентите смятат, че всяка такса за преглед, различна от 2.90 лева е в нарушение на закона. През изминалата година в Здравната каса са постъпили едва 47 жалби за нарушения.

Обръщайте се към нас с още сигнали, ако ви поискат пари за нещо, за което сте здравноосигурени. Ние ще проверим вашия случай и ще търсим отговорните институции, за да оправят проблема. Ще следим какво ще се случи и в Асеновград в следващите дни. 

 

#преглед #такса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"