Ръст при раждаемостта в Китай след смекчаване на политиката за "едно дете в семейство"

Ръст при раждаемостта в Китай след смекчаване на политиката за "едно дете в семейство"
Източник: Евроком
A A+ A++ A

Броят на ражданията в Китай се е увеличил с близо 8 процента през годината след смекчаването на правителствената политика за "едно дете" на семейство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китайската Комисия за национално здраве и семейно планиране съобщи тази седмица, че 17,86 милиона деца са родени в страната миналата година, което е повишение с 1,31 милиона спрямо 2015 година. Близо половината от новородените са в семейства, които вече имат дете. Китай въведе политиката на "едно дете" през 1979 година в опит да овладее прираста на населението, пише 24 часа.

За налагането й бяха използвани глоби и в някои случаи - разпоредени от държавата аборти. Сега обаче страната е изправена пред нов проблем - бързо застаряване на трудоспособното население и перспективата в бъдеще да няма достатъчно млади работници, които да подкрепят възрастните граждани. Властите постепенно допуснаха повече изключения от правилата - например, селско семейство да има второ дете, ако първото е момиче.

Накрая Пекин разреши от 2016 г. всички женени двойки да имат по две деца. Комисията признава, че семействата засега реагират сдържано на идеята да имат второ дете поради финансови причини като бързо поскъпващите недвижими имоти и ожесточеното съревнование за места в най-добрите училища. Увеличаването на раждаемостта поставя под натиск здравните грижи за бременните жени, които вече са силно натоварени, допълва АП. Комисията посочи, че планира да обучи и наеме 140 000 здравни работници за пренатална грижа през идните години.

#Китай #дете #аборти #двойки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"