Мирослав Найденов: Исканията на гръцките фермери са насочени към ЕК, не към правителството

Мирослав Найденов: Исканията на гръцките фермери са насочени към ЕК, не към правителството
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Ако нещо се променя от протест до протест, то се променя към по-лошо и е свързано със задълбочаването на икономическата криза в Гърция. Нещата ще ескалират. Това каза пред БНР бившият министър на земеделието и настоящ председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов, пише Труд.

„Не вярвам гръцките фермери да отидат и на македонската граница, защото целят да провокират Европейската комисия, защото много от исканията им са насочени не към самото правителство, а към ЕК“, прогнозира Найденов. Той допълни, че, блокирайки единствената сухоземна граница със страна-членка, по всяка вероятност фермерите го правят, с цел да бъдат чути в Брюксел.

България би могла да има и по-остра реакция, смята бившият земеделски министър. Външното ни министерството трябва да бъде по-активно, а не да чака да ни застигнат събитията, отбеляза той.

Мирослав Найденов припомни, че е имало предложение да се създаде кризисен център в министерството на транспорта за логистично подпомагане на превозваческите фирми по време на подобен протест.

Времето тази година е по-лошо и смятам, че самите гърци няма да издържат, ако има снеговалеж на границата, тъй като техните протести приличат на нашите събори. За съжаление трябва да разчитаме и на времето, заяви още Найденов.

Част от гръцкото общество е против действията на фермерите. Самите фермери не са единодушни в нагласата им за протести. Това обясни пред БНР проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет, според когото настоящият протест ще има по-ограничен мащаб от предишните.

„Тази линия, тази политика, досега не е довела до някакво сериозно решение. Може би ще трябва да се вземат нови мерки през следващите месеци, нещо, което вероятно ще предизвика политически промени в Гърция. Кредиторите гледат на Гърция като на страна, която трябва да постигне някои резултати и не се интересуват от нашите вътрешни проблеми. Безизходицата на тази политика не води до решения и това е основното, върху което трябва да мислим.“, каза още той.

Много от исканията на фермерите не могат да бъдат удовлетворени, подчерта проф. Плиос, като изтъкна, че сходни искания като тези на фермерите имат и други категории гръцки работници.

#Гърция #ЕК #Мирослав Найденов #фермерите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »