Инфлацията в САЩ стигна до рекордните 2,1% през декември

Инфлацията в САЩ стигна до рекордните 2,1% през декември
Източник: БНР
A A+ A++ A

Потребителските цени в САЩ се повишиха през декември над важното ниво от 2% за пръв път от средата на 2014-а година, отразявайки нарастващите цени на бензина и стабилните потребителски разходи, което е пореден сигнал за увеличаване на инфлационния натиск във водещата световна икономика и в подкрепа на плановете на Фед за по-агресивно повишение на лихвените ставки през новата година, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември 2016-а с 0,3% спрямо ноември, когато нарасна с 0,2%, показват данни на Департамента на труда на САЩ, съвпадащи с очакванията на финансовите пазари.

На годишна база американската инфлация се ускори в края на отминалата година до 2,1% от 1,7% месец по-рано, оправдавайки прогнозите, като това представлява най-солидно повишение на потребителските цени от юни 2014-а година.

В същото време основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши с 0,2 на месечна база и нарасна на годишна база с 2,2%, след като през предходните два месеца основната инфлация се увеличи с 2,1 на сто.

Покачването на инфлацията над важното ниво от 2% предполага, че ерата на историческо ниските цени, отчетени през голяма част на 2014-а, 2015-а и на 2016-а година, е приключила. Ускоряването на инфлацията се дължи в най-голяма степен на добър отскок на енергийните цени и по-специално на цените на бензина, които нараснаха през декември с цели 9,1% спрямо година по-рано. Днешните данни също така подсказват, че редица други компании в САЩ виждат наличието на достатъчно силно търсене и потребление, за да си позволят умерено вдигане на цените.

Трябва да се има предвид, че основната инфлация задържа от известно време насам над целевото ниво на Фед от 2 на сто, което беше отчетно от американските централни банкери, които решиха на последното за миналата година заседание да увеличат федералната фондова лихва с четвърт процент до диапазон между 0,5% и 0,75%. 

В същото време високата инфлация за декември вероятно ще даде на Федералния резерв и по-голяма възможност за продължаващото вдигане на лихвените ставки през настоящата година. Според последните прогнози на американските централни банкери, федералната фондова лихва има възможност да бъде повишена трикратно през 2017-а година със стъпка от по четвърт процент.

#САЩ #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »