Забраната за пушенето на обществени места се оказа не толкова сурова

Забраната за пушенето на обществени места се оказа не толкова сурова
До момента са направени над 7200 проверки, като някои обекти са проверявани по два пъти. Издадени са 16 акта и 193 предписания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Забраната за тютюнопушене в закрити обществени пространства е в сила вече 12 дни, оказва се обаче, че законът не е дал ясна рамка за това какво значи терминът „на закрито“.

„Единствено съдът може да каже дали нашите препоръки са правилни“, обясни пред bTV Димитър Димитров, директор на Дирекция „Обществено здраве“ към Министерството на здравеопазването.

В заведения с две стени например инспекторите позволяват да се пуши, а с три – не позволяват.

Що се отнася до офисите, задължение на собствениците или управителите на фирмите е да забранят пушенето в сградата и да следят забраната да се спазва.

„Контролът, който налагаме, не е всемогъщ. Ако някой реши да шикалкави, не можем да му попречим“, посочи Димитър Димитров.

Стана ясно, че забраната не засяга плажовете. За разлика от миналото лято през този сезон се очертава драма по родните плажове не за друго, а заради очакваните различия между пушачи и непушачи. Едните ще настояват пред здравните инспектори, че плажът е открито място, а противниците ще апелират, че това все пак е обществено място, където се събират и много деца.

Подобна е ситуацията и около откритите басейни в частните хотели по Черноморието. Дали тук ще се пуши, също има дилема за хотелиерите. Някои от тях обмислят да въведат пълна забрана заради чуждестранните си гости.

Не така стоят нещата при откритите крайбрежни заведения. За тях забраната за пушене не важи. Някои от плажните барове, които са полузакрити, имат статут на открито заведение и клиентите им могат да пушат спокойно.

В закона обаче няма понятия като „полуоткрити“, „лятна градина“ или „полузатворени пространства“, което допълнително обърква инспекторите.

Броят на проверяващите никак не е малък, но без полиция те не могат да глобяват. Затова здравните власти са изправени пред дилемата колко полицаи да командироват, така че здравните инспектори да вършат работата си ефективно.

„Плажовете са открити обществени места, така че реално не ги засяга закона“, поясни Димитър Димитров.

Инспектори в цялата страна обикалят заведенията и проверяват за нарушители. До момента са направени над 7200 проверки, като някои обекти са проверявани по два пъти. Издадени са 16 акта и 193 предписания.

#Димитър Димитров #плажове #закрито #открито #обществени места #забрана за тютюнопушене на обществени места #пушене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"